David Lynch - biografie, dílo, atd...

David Lynch
Toto není recenze v pravém slova smyslu, spíše jen pokus o přiblížení jednoho rozporuplného režiséra, kterého z nějakého abstraktního důvodu mám moc rád.
David Lynch se narodil roku 1946 v severoamerické Montaně, v rodině pracovníka na ministerstvu zemědělství. Studoval střední školu v Alexandrii (ale ne v Egyptě, nýbrž v USA), malířství v Bostonu a poté i výtvarné umění ve Filadelfii. Během studií se dostal do kontaktu s filmovou tvorbu a natočil své první krátkometrážní snímky "Six figures getiing sick" a "Alphabet". Již jeho raná tvorba se vyznačovala velkou jinakostí. Snímky se dostaly jistého úspěchu odborníků a David díky nim dostal stipendium Amerického filmového institutu.
Krátce poté (roku 1977) přichází se svým debutem, filmem "Mazací hlava". Toto dílo reprezentuje mnoho věcí, které jsou právě pro Lynche typické, zobrazuje skrytou lidskou brutalitu ve formě snového vyprávění. Nicméně Lynch dokáže točit i jiné filmy, to potvrdil třeba snímkem "Sloní muž" (1980), který vypráví skutečný příběh o Johnu Merrickovi, muži, jenž žil v 19. století v Anglii a měl díky svému hrůzostrašnému vzhledu silné problémy s okolím. Jeho vzhled však nic nemění na krásě Johnovy duše... Film se dočkal velkého uměleckého i komerčního úspěchu a mnozí lidé jej považují vůbec za nejlepší Lynchův snímek. Nutno podotknout, že stejně jako "Mazací hlava" byl i "Sloní muž" natočen černobíle.
Roku 1984 se Lynch pouští do náročné adaptace knihy F. Herberta "Duna", nicméně i přes některé kladné aspekty filmu jej i sám Lynch nehodnotí nijak valně. Roku 1990 přichází další knižní adaptace "Zběsilost v srdci" s L. Dern a N. Cagem v hlavních rolí. Snímek získal Zlatou palmu v Cannes, ale mně osobně nepřišel nijak výjimečný, ba právě naopak... Krátce předtím ale (roku 1989) David začíná natáčet seriál "Twin Peaks", který mu nakonec zabere čas až do roku 1992 a naváže i na něj celovečerním filme "Fire walk with me". Seriál "Twin Peaks" mu doslova otevřel dveře do celého světa. Lidé se naučili tento podivný příběh milovat, důkazem toho je i to, že seriál je i v dnešní době často reprízován a výjimku netvoří ani Česká televize. Twin Peaks nám nastiňuje atmosféru malého amerického města a portéty lidí, kteří v něm žijí. Navenek jsou to normální, běžní lidé, ale pod touto slupkou se skrývají děsivé emoce...
Roku 1996 vzniká film Lost Highway (o něm se rozepisovat nebudu, někde tu mám naň celou recenzi) a roku 1999 snímek "Příběh Alvina Straighta", což je takové vybočení z obvyklé Lynchovské koncepce. Ke svému žánru se "mistr" vrací ve filmu "Mulholland drive" z roku 2001, svým tématem lehce navazuje na Lost Highway, ale podle mého názoru je Mulholland dr. o něco výstižnější a i herecké výkony jsou na větší úrovni.
Celkově lze říci, že David Lynch je vskutku podivný režisér, jeho styl asi sedne málokomu, ale když už se tak stane, tak vás jeho dílo - jež je plné tajemství a záhad - jen tak nepustí. Je to klasické postmaderní dílo ovlivněno tím, že David je také malíř. On své filmy nenatáčí, on je spíše maluje.
P. S. Zapomněl jsem ještě na film "Blue velvet", ale o něm toho moc nevím, tak pokud vás to bude zajímat vyhledejte si to na jiném zdroji :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)