Ivetka a hora (2008)

Ivetka a hora je zajímavý dokument z loňského roku, který připravila brněnská skupina české televize - v čele s Vítem Janečkem. Pojednává o událostech, které se staly v letech 1990-95 ve východoslovenské vsi Litmanová několika malým dětem. Tyto děti se při hře v přírodě ukryly v malé chaloupce na hoře Zvir poté, co z okolí slyšeli velmi prapodivné zvuky. V chatce se jim pak zjevila Panna Maria. Zjevení se opakovala až do roku 1995.
Velmi se mi na dokumentu zamlouvalo to, že autoři se nesnaží exektně pátrat po tom, zda zjevení skutečně nastalo, či zda Ivetka s její kamarádkou lžou, či že snad podlehly halucinacím. V podstatě celý zázrak na hoře tu je trochu upozaděn a do popředí se dostává sama aktérka - Iveta, dříve malé děcko, dnes třicetiletá, zralá žena. Není to tedy ani tak film o zázraku v Litmanové (na který má koneckonců i dnes mnoho církevních představitelů svůj vlastní pohled), ale spíše se jedná o portrét Ivetky a o jakési stigma "vizionářky", které si musela sebou celý život nést - a ne vždy se s tím zrovna správně vyrovnala.
Po dokumentaristické stránce technické se nejedná o kdovíjaký zázrak, ale v samotném filmu funguje cosi velmi přitažlivého, co vám jen tak nedovolí opustit obrazovku (či plátno).
Rozhodně doporučuji (už jen kvůli tomu podivnému slovensko - ukrajinskému přízvuku tamních obyvatel).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)