Ráj teď a tady (Paradise Now)

Ráj teď a tady (Paradise now)
Film Paradise Now pojednává o jednom ze současných nejpalčivějších světových problémů - o islámských sebevražedných útočnících z Palestiny. Dva kamarádi Said a Khaled pracují spolu v autodílně, tam je jejich stálou zákaznicí půvabná Suha (dívka, která dlouhou dobu žila ve Francii a současnou Palestinu tedy zrovna moc nechápe…) se svým lehce archaickým automobilem. Jednoho dne však nastane chvíle, kdy Said i Khaled dostanou příležitost prokázat svoji víru v Allaha. Plán je takový, že mají proniknout na izraelské území do Tel Avivu a tam odpálit nálož, kterou má každý z nich přilepenou náplastí na hrudi. Večer před akcí se hrdinové rozloučí s rodinami (které však nic netuší) a Said i se Suhou, dalšího dne natočí - teatrálně třímajíc samopal - "rozlučkové" video a pak…nezbývá nic jiného než jít na to. Cosi se však pokazí a útočníci jsou od sebe odděleni… Co teď? Vzdát akci nebo ji dokončit? A opravdu tu stále ještě je vůle k sebevraždě?
Tento snímek je silnou výpovědí o současné situaci v Palestině. Nesnaží se stranit žádné ze znepřátelených stran… jen vypovídá o faktech. Vše ještě umocňuje skutečnost, že film byl natáčen na autentických místech a štáb (povětšinou složen z Palestinců a Francouzů) často musel čelit nepřízni jak místních obyvatel, tak i palestinského obyvatelstva. Například ve scéně kde hrdinové říkají svá poselství na video a drží v ruce samopal se užilo skutečného samopalu, který má ve vlastnictví jistá extremistická palestinská skupina… Dosti děsivé, což? Film byl natáčen v extrémních podmínkách, část štábu kvůli své osobní bezpečnosti místa natáčení raději opustila a režisér Abu - Assad musel narychlo shánět někoho nového. Víra v jeho snímek se mu však vyplatila, film Paradise Now získal roku 2005 Modrého anděla na Berlinale, jakožto nejlepší evropský film.
Toto dílo mohu jen doporučit, umožní vám totiž nahlédnout na život obyčejných lidí z Palestiny ze kterých se stávají teroristé. Když budete pozorně sledovat jejich příběh, tak možná pochopíte osobní pohnutky, jež takového člověka mohou dohnat k tak - pro nás - krajním činům. To je dle mého názoru hlavní síla filmu.
Hodnocení: 85%.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)