Pan Hron

Nedávno jsem si opět po čase pustil svoji oblíbenou "cimrmanovskou" hru Záskok. Na ni se mohu dívat mnohokrát a stále se u toho upřímně zasměji. Tak nějak mě ale napadlo, že by asi nebylo zcela od věci trochu si připomenout i jednu reálnou osobu, jeden předobraz našeho "největšího Čecha" - Járy Cimrmana.
Ano, i fiktivní géniové mohou mít své reálné předobrazy (koneckonců Švejk jich je také plný).

V případě Járy Cimrmana je asi tou nejznámnější osobou jistý (a dnes již víceméně zapomenutý) Jakub Hron, což byla - nahlíženo dnešní optiku - komická figurka vskutku k pohledání. Tento rodák z Metánova (což je poblíž Pelhřimova) pracoval jako gymnaziální profesor a už ve své době se lokálně proslavil zejména díky vymýšlení různých dosti kostrbatých novotvarů. Posedlý obrozeneckou touhou po očistě našeho jazyka od všeho toho germánsko-latinského a jiného neřádstva, se pan Hron jal vydat na křížovou výpravu za prosazení svých slov. Geometrii tak říkával "měravna", student byl "bažák", profesor "zpyták". Na milost však pan Hron nepřijal ani mnohá česká slova, hovězí tak nazýval "hovadina" a čepici "pohlavní pokrytec" (a jsem si jist, že tato čistá duše neměla na mysli nějakou sprosťárnu).

Pan Hron ale neoblažoval svým duchem jen češtinu, pokoušel se - podobně jako jeho důchovní dítě Cimrman, o vynalézání. Velmi kuriozní se dnes jeví projekt balónu slon, což byla taková roztomilá libůstka, kde se Hron snažil o co nejlehčí přistání pro posádku, tedy umístil její koš nikoli pod balon, ale nad něj. Zkušební let se sice konal, ale údajně skončil velkým fiaskem. A fiaskem dopadla i valná většina mistrových vynálezů, kterými minimálně rok co rok obohacoval svět. Leckteré nápady byly vskutku ohromující, jeden čas se Hron pokoušel upravovat trus do krychlí, aby se pak lépe skladoval....

Nesmíme ale na mistra jen útočit jedovatým jazykem, neboť tu a tam se mu něco užitečného patentovat podařilo, jedná se o například o tzv. "bunát", což je jakýsi vylepšený kalamář.

Inu, realita bývá leckdy v porovnání s fikcí nemálo barvitá.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID