KEXP

Nejsem zrovna typickým posluchačem rádia, i když se přiznám, že ani asi nevím, jak takový typický posluchač (a v rámci genderové korektnosti - posluchačka a "posluchačče") vypadá. Samozřejmě, rád posluchám Český rozhlas kvůli dobrému informačnímu servisu a vynikajícímu pořadu s názvem Sportžurnál, který mě provází už od dětství (a při vzpomínce na poslouchání přenosu zápasu Slavia - Žilina v roce 2007 dodnes mrazí), rád si poslechnu i Rádio 1 (třeba takové Odvážné palce, což považuji - zejména díky Frantovi Fukovi - za, v tomto směru, nepřekonatelný pořad), nicméně je třeba také si uvědomit, že žijeme v roce 2013 a možnosti jsou prakticky nekonečné.

V mobilu mám aplikaci s názvem TuneIn Radio (neplacenou, i když už vážně uvažuji o tom, že si pořídám "pro" verzi), díky které lze poměrně jednoduše poslouchat prakticky všechná světová digitálně vysílající rádia. Aplikace je pochopitelně propojena s programem SoundHound, takže většinou není problém identifikovat "co to vlastně hraje". V této souvislosti jsem si oblíbil americkou stanici KEXP ze Seattlu. Dostal jsem se k ní poměrně náhodou, díky záznamům z živého hraní některých mých oblíbených skupin v jejich studiu (Austra, Bonobo, Orbital, apod..., v podstatě stačí zadat na youtube "kexp live + název skupiny" a je velká pravděpodobnost, že mezi hosty jejich pořadů najdete i tu svoji srdeční záležitost, pakliže samozřejmě nejste fixovaní výlučně na českou scénu...), které potom lze vidět na youtube.

Hudebně je KEXP orientován převážně na indie rock (co taky jiného lze v Seattlu, domově slavného labelu Sub Pop čekat, nicméně v poměrně slušné míře se tu objevují i jiné styly - trip-hop, alternative country a třeba i hip-hop. Žánrově je to tedy velmi pestré. Osobně rádio asi nejradši poslouchám přibližně kolem našeho poledne (pokud mám tedy čas...), neboť to je - díky časovému posunu - v Seattlu hluboká noc a tamní moderátoři naladí na downtempovou, ambientní strunu a v tomto ohledu mají vždy velmi dobrý výběr. Třeba dnes jsem se zaposlouchal do kouzelných Still Corners.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)