Gaia Mesiah - Alpha female (2007)

Skupina Gaia Mesiah je jistě kvalitním zvukovým počinem z našich luhů a hájů. Jejich debutové album Ocean právem patřilo mezi to nejlepší co na poli této drsnější kytarové hudby vzniklo. Nebyl to však jen tvrdší rock, co tuto skupinu posunulo do popředí scény. Mezi skladbami jste mohli najít i nádherně vyzpívané bluesové motivy a sem tam se mihl i nějaký etnický motiv. Druhé album Alpha female je v tomto ohledu sice o něco chudší, ale i tak je to velmi dobrá deska.
Texty na desce jsou stejné jako minule, tedy opět skvělé. Skupina se zde vyjadřuje k otázkám lidského života a symbiózy s přírodou, tedy oproti Ocean nic nového, i když...takový text, jako byl např. White Man mi na desce Alpha Female trochu chybí.. Celkově pojato se mi debutová deska líbila o něco více. Z Alpha Female je na první poslech poznat kdo je autorem (i kdo producentem - J. Coleman), ale jakási lehkost, která provázela předešlou desku tu teď už není v takové míře. Nicméně skladby mají svoji nezpochybnitelnou kvalitu, ale už nejsou tak originálně pojaté a výrazné jako ty předešlé.
Gaia Mesiah je ale především koncertní kapelou. Jejich písničky vycházejí a jsou často ovlivňovány dlouhodobým hraním, které je fakticky i často vylepšuje. Stačí si jen porovnat jejich natočené demo a desku Ocean, kde se objevuje mnoho stejných skladeb. Rozdíl mezi nimi není rozhodně jen v kvalitně nahrávacích zařízení. Věřím tedy, že na koncertech zní Gaia stejně (ne-li lépe) dobře jako dříve.
Mezi mé nejoblíbenější skladby bych zařadil: Madonna in bleeding period, závěrečnou Letter from Papa (která by jistě bez J. Colemana v takovéto podobě nevznikla), či již dříve vydanou skladbu More Warriors.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID