Fahrenheit (2005)

Počítačová hra Fahrenheit je skutečně pozoruhodnou záležitostí, která mě na několik dní doslova "přišpendlila" na křeslo před počítačem. Co je na ni tak skvělého?
Jedním slovem - originalita. V dnešní době je software v oblasti počítačové interaktivní zábavy povícero jen kopií programů předešlých s minimem invence a pokud už k nějaké invenci dojde, tak je to většinou jen v oblasti grafického zpracování, což pochopitelně ne vždy stačí. Fahrenheit jakoby byl opakem tohoto jevu. Hratelností a nápady přímo hemží, ale grafická stránka (podotýkám, že píši o pouze technickém aspektu grafiky, stylová - nebo chcete-li umělecká - úroveň je na vynikající úrovni) trochu pokulhává.
Příběh Fahrenheitu je asi to hlavní, na co se hráč může těšit. Je to jakási kombinace akčního thrilleru s detektivními prvky a také pochopitelně hororu...ano, u hry jsem se trochu bál, ale zase tak vážné to nebylo:-). Vše začíná vraždou, kterou spáchá Lucas Kane, tedy..spáchá není to pravé slovo, on se jaksi jen probudí v okamžiku, kdy má pod sebou mrtvolu a v ruce zakrvácený nůž. Copak se asi stalo? Prvním úkolem hráče je dostat Lucase v pořádku pryč z místa činu a nezanechat tam moc stop. Už zde si je možno povšimnout, že možností ke splnění je hned několi a vaše rozhodnutí má následek na další odvijení se příběhu. Hráč ovšem neovládá jen Lucasa, ale také další postavy, např. dvojici detektivů, kteří právě Lucasův případ vyšetřují. Trochu schizoidní role, co?:-)
Ve hře jsou přítomny i akční sekvence, které pamětníkům jistě vesele evokují staré časy bušení do klávesnice při plnění olympijských disciplín. Skvělý je i hudební doprovod, o nějž se postarala jakási post-grungeová kapela (které teď nějak nemohu přijít na jméno:-)) a hlavně také skvělý Angelo Badalamenti (pro nezasvěcené - dvorní skladatel postmoderního filmového mága Davida Lynche). Mezi zajímavé "vychytávky" patří i rozdělení kamery v některých scénách, kdy vám vaše obrazovka přináší pohled na situaci z více úhlů, dokáže to skutečně velice rychle - a nenásilně - vtáhnout hráče do děje.
Hrát Fahrenheit, to je skvělý zážitek, který by se místa dal přirovnat ke sledování filmu. Hezky napsané a rozvinuté charaktery, zajímavé akční pasáže a vůbec uchvacující atmosféra z této hry dělá - dle mého názoru - jednu z nejlepších her roku 2005.
P. S. Hra je vhodná i pro majitele slabších PC, neboť pro chod postačí přístroj s procesorem o možnostech cca 800mhz.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID