JJ72 - I to Sky (2002)

I to Sky je druhé (a želbohu poslední) album irské kytarové skupiny JJ72. Na rozdíl od jejich debutu bylo toto album veřejností přijato o něco vlažněji, nicméně kritici jej opět vychválili do nebes (podle mě zcela zaslouženě).
I to Sky se hudebně nachází na stejném místě jako jeho předchůdce, opět se zde jedná o příjemné melodie (tak typické pro Irsko) vyzpívané kvalitními vokály Marka Greaneye, jehož hlas je skutečně velmi výrazný a zvládá mnohé polohy. Neumím si k hudbě tohoto žánru představit lepší hlas.
Mezi nejzajímavější skladby na albu patří bezesporu Always and forever, Formulae (jedná se zároveň i o 2 singly z tohoto alba), trochu rychlejší píseň Serpent Sky nebo podmanivá předposlední skladba City ze zajímavým úvodním beatem. Své kouzlo určité zasněnosti má i zhruba sedmiminutová skladba Sinking, jež se nachází zhruba uprostřed desky.
Zvuk JJ72 je zajímavý, dokáže krásně pohladit, ale hlavně je velmi příjemný a melodický a nikdy nesklouzne k nějakému pokleslému kytarovému popu.
P. S. Ten samotný název JJ72 je malou záhadou, fanoušci mají několik teorií proč vznikl. Jednak to mohou být iniciály Janis Joplin a číslovka 72 udává její váhu, dále i odkaz na Jamese Joyce, atd… Možností je hodně, nicméně nejenom název činí tuto skupiny zajímavou, leč to vše již bohužel díky neshodám s vydavatelstvím a odchodem baskytaristky H. Woods patří minulosti.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)