Poslední vlak (2006)

Po delší době jsem se opět vypravil do biografu (konkrétně kino Oko), a to na snímek, jehož název se zračí na obrázku výše - Poslední vlak (Der Letzte Zug - pro příznivce německého jazyka). Film Poslední vlak jest filmem německo - českým, což se odráží i na jeho hereckém obsazení, kde můžeme nalézt pro našince mnoho známých tváří (S. Zindulka, V. Kotek, J. Kukura, atd...), svoji mini-roličku si zde odbyl i tradiční člen gestapa M. Táborský. Příběh emotivním způsobem vypráví o událostech z jara 1943, kdy byl z Německa vypraven poslední vlak s Židy směrem Osvětim. Jedincům ve vlaku je víceméně jasno, kam vlak míří a co se s nimi asi stane. Mírný optimismus (pramenící z toho, že nacisté přeci potřebují pracovní síly) postupně nahradí, deziluze, zklamání a pak již jen apatie. Odvážné pokusy z transportu utéci končí většinou velmi tragicky, ale... naděje umírá poslední.
Režisérský tandem Vilsmaier a Vávrová vytvořil působivé dílo, které mě i přes svoji délu (cca 123 minut) připoutalo do - trochu nepohodlného - sedadla v kinosálu. Celý děj se v podstatě odehrává na malém prostoru jednoho vagónu, kde se sejdou lidé různého vzdělání, zálib, charakteru,.... Minulost postav nám trochu ozřejmují místy lehce necitlivě vložené flasbacky. Měl jsem dojem, že tyto scény jen víceméně narušují plynulost filmu a prodlužují jej, takže polovina z nich je v podstatě trochu zbytečná. Velmi zajímavé jsou ale lidské charakterý v tomto filmu, které jsou ještě navíc podepřeny o skvělé herecké výkony, velmi se mi třeba líbil Gedeon Burkhard (asi jej znáte z Komisaře Rexe:)) v jeho roli boxera, který je hned na začátku pasován do role nejodolnější postavy a vy si říkáte, když to nepřežije on, tak kdo tedy?
Jedním z cílů tvůrců bylo dostat film i mezi žáky základních škol, aby jim ozřejmil tragické okamžiky naší minulosti. Film je sice trochu drsnějším zážitkem, ale nidky není na škodu připomenout si, co dokáže lidská hloupost a ubohost.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)