Václav (2007)

V sobotu jsem byl opět v kině..., ať si teď někdo zkusí říci, že jsem nekulturní člověk:-)....
Film Václav se mi líbil, je to vlastně vyprávění o "vesnickém idiotovi", což je v podstatě dítě uvězněné v těle dospělého člověka (cca 40 let starého). Jeho okolí jej až na vzácné výjimky (maminka, paní hostinská) nechápe a má jej za naprostého šílence a nebezpečného člověka. Jistě, Václav není svatoušek, ale není zlý...jeho zlobení vždy pochází z toho, že chce udělat něco dobrého, eventuelně někomu pomoci, pak se to ale díky jeho nešikovnosti a šílenému zápalu do věci takřka vždy nepovede nebo Vašík zapomene na něco důležitého a ... problém je tu.
Film vznikl na základě skutečným událostí, docela by mě zajímalo, jak na tento snímek pohlížejí reálné postavy, jež jsou ve filmu zahrány. Ona totiž většina vesničanů tam není vykreslena zrovna hezky, hne se v nich svědomí, že vlastně ubližovali bezbranému a často i nevinnému člověku? A bylo to skutečně tak? S adaptací skutečných událostí má česká kinematografie i své negativní zkušenosti (viz Requiem pro panenku).
Herecké výkony byly super! Bylo znát, že hlavní herec Ivan Trojan se na svoji roli připravoval skutečně dobře. Své si odehrál i Jan Budař v roli Václavova bratra, což je postava sama o sobě dosti zajímavá. Celý film jej tiše proklínáte, ale v závěru jej docela i chápete. On byl vždy tím odstrkovaným děckem, neboť veškerá pozornost se dostávala právě Václavovi...
Inu, film je to dobrý, místy smutný, ale často také veselý, asi jako celý život.
Po Romingu, který nebyl zase tak extra, se Vejdělek "pochlapil".

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)