Dějiny a jejich následky

Jsou lidé, kteří žijí zcela v přítomnosti. Neuvědomují si souvislost s minulostí, ta pro ně končí tak maximálně u silně nehistorických historických filmů.
Inu, stane se. Každý člověk má právo na svůj žebříček hodnot (pokud jím tedy nezasahuje jiné lidi). Pak jsou ale lidé, kteří se o historii jako takovou celkem zajímají, ale díky vlastní pohodlnosti se spoléhají na poměrně jednoduché - a tedy i často zavádějící - zdroje informací. Nevím čím to je, ale obvykle se jedná o lidi staršího věku, kteří dle mého názoru, tak trochu žijí v zajetí svých iluzí. Tedy....svých asi není to pravé slovo. Ty iluze patrně získaly možná už kdesi na základní škole, kde jim je lektor předal ve snaze, aby získali ten "správný" pohled na svět.
Možná právě zde komunistický režim napáchal největší škody na obyvatelích této země. Vědomí toho, že minulost se dá změnit (jakou by z toho měl Orwell radost) a přizpůsobit obrazu současných mocipánů ke schématickému výkladu. Problém nastává, když vás takovýto člověk - produkt schématického vzdělávání let minulých a jedinec žijící v zajetí mýtů, jež se - želbohu - šíří již po generace - konfrontuje s jakousi tezí, po jejímž vyřčení vám jen tak zůstává viset brada.. Co dál? Jak se dál bavit s člověkem, který vám zcela s vážnou tváří tvrdí, že Češi byli odjakživa mírumilovným národem, kterýžto se štítil jakéhokoliv násilí? Má cenu vrhat na světlo tyto skutečnosti? Jednoduše, jasně viděný svět by se rozpadl. Černá a bílá by pozvolna získaly různé odstíny šedé, ale svět by se těmto lidem rozpadl do nejistoty....
Věřili byste, že někteří lidé věří tomu (nějak moc často používám slovíčko "věřit"), že Jiráskovy pověsti jsou reálné? Že praotec Čech je naším předkem? Ne ne, romantici ve snaze zkrášlit svět položili často základy k hrozným věcem...
Já se obecně velmi nerad hádám s u r č i t ý m typem lidí. Když tento typ totiž přesvědčíte o tom, že pravda není ta výše zmiňovaná černo X bílá, tak vás začně podvědomě (leckdy i zcela zřejmě) nemít rád... a možná právě to nechci. Iracionální, slepá nenávist je zlá a nebezpečná.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)