Erik Sumo - My rocky mountain (2005)

Jsou hudební desky, které si lidé často kupují takříkajíc zrakem. Podíváte se na obal, popřípadě na jména interpreta (interpretů), a desku si buď koupíte, či nikoliv. Musím upřímně přiznat, že u desky s názvem Erik Sumo - My rocky mountain bych o koupi asi mnoho neuvažoval… Jméno mi nic neříkalo a obal desky navíc vypadá všelijak….
Neslyšet to by jistě ale byla převeliká škoda, protože album se náramně dobře poslouchá!
Erik Sumo - vlastním jménem jednoho z aktérů Ambrus Tövisházi - pochází (jak je již jistě ze jména patrno) z nedalekého Maďarska. Na Maďarskou kulturu se u nás obecně pohlíží trochu s ohrnutým nosem, nicméně podle mého názoru je tento postoj zcela chybný. Vzpomeňte si jen na film Revizoři, či na hudební desky od projektu Zagar, či například i Yonderboi..
Zařadit nějak desku My rocky mountain mezi širokou nabídku stylů není lehký úkol, neboť My rocky mountain je žánrově velice pestré a bohaté. Nalezneme tu downtempo, nu-jazz, pop a místy i dokonce prvky typicky maďarské hudby. Právě tato různorodost a nesvázanost jen s jedním stylem činí z desky My rocky mountain desku výjimečnou. Ve skladbách Erik Sumo používají elektronické zvuky kombinované s akustickými nástroji, což jim zajišťuje dobrou půdu pro časté koncertování.
Mezi nejlepší skladby bych zařadil např. již tu úvodní s názvem "This is where it began" se skvělou melodií na dechové nástroje. Na pozadí tam zní klapot kopyt koní. Prostě nádhera… Další skladba "Sirens of the dead see" se mi také velmi líbila, doslova jsem se přistihl, že si u ní jen tak mimochodem hopsám do rytmu…, zajímavě zjištění. Zapomenout nesmím ani na "My rocky mountain", která má z celé desky asi nejsilnější a nejzapamatovatelnější melodii.
Erik Sumo - My rocky mountain se v ČR prodává za dosti nekřesťanský peníz….(cca 500kč). To je asi největší zápor tohoto alba.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID