Kdo chytá v žitě - J. D. Salinger

Tato kniha je v dnešní době v podstatě již pokládána za klasiku (jakkoli je toto slovo pochopitelně ošidné). Zároveň se jedná o nejúspěšnější (a asi i nejlepší) knihu autora Salingera, který si touto publikací nastavil poměrně vysokou laťku, jež už nikdy nepřekonal...
Hlavním hrdinou je mladý hoch Holden Caulfield, který v podstatě celou knihu vypráví sve příhody v "ich" formě. Děj se odehrává někdy v začátku padesátých let v USA (konkrétně v New Yorku). Holden je velmi zvláštní chlapec, tolik odlišný od svých vrstevníků. Nemá rád lež, neupřímnost, ale zároveň nemůžete říci, že by se jednalo o nějakého slušného hocha v nedělním obleku. Holden silně kouří, pije, poflakuje se, vyvolává hádky,...a kritizuje své okolí (leckdy zcela oprávněně). Celá kniha se v podstatě snaží podat - podle mého názoru - kritický pohled na společnost viděný skrze oči zhruba šestnáctiletého hocha.
V knize se objevuje mnoho postav (vzhledem k tomu, že není nijak dlouhá), které však mají jen epizodní roli. Jejich jednání a chování hodnotí Holden takřka vždy velmi kriticky. Skoro na každém člověku si najde něco, co mu na něm silně vadí. Mezi jednu z výjimek však patří Holdenova sestra Phoebe, která se objevuje v závěru příběhu. Tato postava je velmi dobře napsána. Jedná se v podstatě o dítě (staré asi jedenáct let), které je však velmi rozumné (často více, než dospělí) a rovněž mnohem upřímnější než většina dospělých.
Překlad knihy, kterou jsem četl, pochází z roku 1960 a je to na něm místy trochu znát. Obzvláště v pasážích, kdy postavy hovoří silně hovorově. Přiznám se, že číst už po několikáte výraz "to mě málem umrtvilo" ....mě skutečně málem umrtvilo :-).
Musím ještě dodat, že knihu jsem koupil za skoro neuvěřitelných 69 kč v Kanzelsbergeru. To jsou věci...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)