Laciná propaganda

Zvykli jsme si na to, že již nějaký ten pátek nám rozličné noviny servírují filmy na dvd plackách. Je to jistě chválihodný čin, který snad konečně vystaví občas pomyslnou stopku pirátům. S těmito filmovými nosiči se však do našich dvd přehrávačů dostávají i kousky značně pochybné a kontroverzní..
Začal to patrně slavný major Zeman a jeho neméně slavných třicet případů. Mnozí fanoušci tohoto normalizačního Jamese Bonda argumentují tím, že seriál je kvalitně natočen...a ty různé komunistické bláboly...inu, taková byla doba. Zvláštní, nadmíru zvláštní argumentace.. Pokud by tedy někdo natočil snímek za protektorátu ve kterém by obhajoval fyzickou likvidaci Židů, tak by pak po osvobození mohl tvrdit - s čistou myslí - revolučním gardám, že to on nic....taková byla doba.
Absurdní.
Nedávno se mi dostal do rukou film Sokolovo. Jedná se o druhý díl Vávrovy trilogie o novodobých českých "dějinách". Na film si pamatuji, svého času se mi líbil.... Svého času. Nemohl bych říci, že film vyloženě lže. Daleko lepší označení by bylo, že prostě jen v určitých úsecích neříká celou pravdu. Hemží se to tu historickými postavami, které si jsou poměrně podobné (až na pana Jaroše), ale někdy pronášejí neskutečné věci... I brutální masakr Lidic dokáže Vávra dosti dehonestovat tím, že nechá popravované pronášet repliky typu "Ať žije KSČ" atd... Bylo mi z toho zle, nedobře... Generál Ingr se tu potácí opilý a Masaryk s Benešem...těm by se v jejich záporných rolích vyrovnali snad jen Tolkienovi Saruman a Sauron .
Občas si říkám, že by podobné filmy měly na sobě nést výstražný nápis - podobně jako krabičky od cigaret. Např. Ministr kultury vzkazuje: tento film je myšlenkově pomýlený . Historické povědomí o novodobějších dějinách není v našich luzích a hájích (často to platí nejenom pro mladé, ale i pro starší generace) zrovna dvakráte silné a domnívám se, že jeho nedostatečnost by mohla býti i nebezpečná. Propaganda zde v těchto filmech je skutečně cílená a jasná. Mně osobně se docela zamlouvalo uvedení majora Zemana na ČT, kdy vždy po jednom díle následoval dokument, ve kterém bylo řečeno "jak to tedy vlastně bylo". Nedělám si iluze, že by všichni koukali na vysvětlující dokumenty, které by byly připojeny k samotnému filmu, ale někdo by se jistě podíval. Ale takhle.. mnoho diváků by si mohlo říci...on to ten Gottwald vlastně myslel dobře, ne? Svým způsobem takovéto filmy dělají dosti lacinou reklamu KSČ(M). Snad soudruzi i po těch letech uroní slzičku..

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)