Neměli bychom zapomínat..

Ano, to bychom skutečně neměli. Jak jsem tak dělal jakýsi mini-průzkum mezi svými studenty, tak jsem zjistil, že jejich povědomí o událostech z doby před 70 lety (a želbohu i o těch novějších) je skutečně velmi slabé. To je škoda, ne nadarmo se říká, že ten, kdo nezná historii si ji bude muset prožít znovu, což by vzhledem k jistému specifiku naší země nebylo vždy zcela záhodné.
Tak tedy, neměli bychom zapomínat na události, které se staly před 70 lety. Mezi lidmi - obzvláště mladými - je velmi rozšířen nezájem o politiku, znechucení z ní. Leckdy je tento postoj pochopitelný, nicméně je třeba si také uvědomit, že pokud se o politiku zcela nezajímám (např. nesleduji média, nechodím k volbám), tak se logicky veškerá možnost jak situaci v zemi změnit přesune do rukou těch, kteří se o ni zajímají. Chceme se snad dobrovolně vzdávat svých pravomocí?
Ale vše není tak špatné. Nedávné shromáždění historiků k příležitosti výročí "Mnichova" se shodlo na názoru, že akceptace Mnichovské dohody byla celkem moudrá a časopis Reflex přináší navíc v těchto dnech zajímavou sérii článků, jež se orientují na Mnichov a rovněž zvažuje možnosti, které ČSR měla při případné vojenské obraně proti nacistickému agresorovi. Pro mnoho lidí jsou tyto události již jen zaprášenými řádky v učebnicích dějepisu a je proto podle mého názoru jen dobře, že se o nich mluví, diskutuje i na jiných platformách, než jsou jen školská zařízení.
Pozn. Obrázek nahoře znázorňuje poštovní známku, která byla vydána u příležitosti dvacátého výročí vzniku ČSR. Obrázek jsem nalezl na stránkách www.euportal.cz , tak doufám, že nikomu nebude vadit, že jsem jej užil zde. Podle mého názoru velmi dobře demonstruje tehdejší národní sepětí a vůli bránit si "svoji" republiku. Otázku jak dlouho by tato vůle vydržela (např po prvních ztrátách, zničení Prahy, či začínající kolaboraci) ponechám však raději otevřenou.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID