Zkurvení havlisti (Komediograf)

Hru Zkurvení havlisti jsem nedávno viděl na prknech Divadla v Dlouhé a řekl jsem si, že by si určitě zasloužila několik blogových řádek. Luboši Balákovi z Komediografu se totiž povedlo dát dohromady kus, který je velmi aktuální a má ve své jednoduchosti a stručnosti velmi dobře napsaný text.

Tři chlapíci, rozumbradové chodí pravidelně do sauny vyplavit všechny ty toxiny a obecně veškerý hnus. Spolu s fyzickou toxicitou ale vyplavují i tu emoční a o ní je hra zejména. Všichni tři (představuje je trio herců Miroslav Hanuš jako Bořek, Tomáš Měcháček jako Vladan a Karel Zima jako Hubert) v sauně přetřásají "populární" problémy dnešní doby. Problémy se školstvím a autobazary počínaje a Evropskou unií a množstvím vaty konče. Ony tři pány také spojuje zpackanost jejich vlastních životů. Tu má někdo příliš dominantní manželku, další neumí sázet a prohrává velké sumy peněz a poslední se trápí s lacinými auty z pochybných bazarů. Vzájemný marasmus ale nevede k nějaké "kolegialitě zubožených", hoši si ze sebe naopak dost utahují, jako kdyby v neštěstí jiných mohli tak trochu relativizovat i své problémy.

Frustrace se promítá do jejich názorů na svět, kterému pochopitelně vládnou diletanti a debilové, o čemž se trio souhlasně ujišťuje. Fascinující mi přišlo zejména to, s jakou lehkostí, přirozeností a zároveň vtipem dokázal autor vystihnout charakter různých "hospodských řečí", kde se přirozeně v jedné větě přechází od venkovského fotbalu k makroekonomickým ukazatelům. Asi každý z nás někdy podobný hovor absolvoval, nebo jej aspoň slyšel u vedlejšího stolu...

Patrně nejchytřejším z tria je Hanušův podpantoflák Bořek, občas se mu podaří i v hovoru trefit pointu věci, ale většinou jen vrší teorie, které bez problémů vysvětlují vše na světě. Nechce to zase tak velkou fantazii si na jeho místě představit nějakého politika z okraje politického spektra.

Hra je samozřejmě primárně komedií - a to velmi podařenou. Mnoho dialogů vyvolávalo v divadle oprávněné salvy smíchu, ale tu a tam jsem za tím humorem cítil i trochu zděšení. Ono to zase tak od reality vzdálené není.
Rozhodně doporučuji tento soubor na některé jeho štaci navštívit, 80 minut představení uteklo jako voda.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)