This is England (2006)

This is England je zajímavým - zhruba dva roky starým - filmovým počinem režiséra Meadowse. Snímek se mi do rukou dostal shodou okolností díky jednomu mému studentovi, který patří mezi příznivce hnutí skinheads. To jen tak na vysvětlenou. This is England je totiž film o "skins".
Hlavním hrdinou je malý Shaun, který má hned několik problémů. Vrstevníci se mu smějí kvůli jeho legračnímu oblečení, ale hlavně - nemá otce, což má dosti drtivý dopad na absenci mužského vzoru Shauna a také pochopitelně na jeho matku.
Shaun se tak dostává k malé partičce skinheads, která jej brzy přijme mezi sebe. Vše je "all right", až do chvíle, kdy se z vězení vrátí muž jménem Combo, který mezi skins přinese i rasové a xenofobní postoje. Shaun však v něm ale hlavně vidí tolik chybějící mužský vzor - otce.
This is England se odehrává v roce 1983 a musím říci, že tato doba je na filmu velmi dobře rozpoznatelná. Ať již se jedná o oblečení, hudební doprovod, či všudypřítomné zprávy o postupu britských vojsk na Falklandech. Atmosféra a prostředí dostávájí čistou jedničku. Velmi působivě tu je také zpracován přerod normálních skins na nacistické skinheady a obecně frustrace, ubohost, která za tím vším stojí v pozadí. Chvílemi by vám těch lidí skoro i bylo líto, ale pak vidíte, jak si svůj vztek vylévají na bezbraných obětech a...kapesníček, který jste před chvílí už už chtěli zmáčet svými slzami teď křečovitě tisknete v rukou.
Skutečně silný film, ve kterém herecky exceluje Thomas Turgoose v roli dvanáctiletého Shauna (nezapomenutelná scéna je ta s líbáním s dívkou s nezapomenutelnou vyzáží jménem Smell).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)