Che Guevara - revoluce (2008)


Do kin dorazil dlouho očekávaný snímek o slavném kubánském revolucionáři - Che Guevara - Revoluce. Jedná se v podstatě o životopisný snímek, který tvoří první část chystaného cyklu. Tento začíná příjezdem na Kubu a končí krátce před dosažením Havany. Mapuje tak tedy nejtěžší část celé revoluce, a to svržení Batistovy diktatury. Tvůrci se inspirovali pamětmi samotného Guevary, což může být ale zbraň notně dvojsečná. Jednak to jsou jistě pozoruhodná svědectví muže, který byl přímo v centru dění, druhak ale může docházet k neobjektivnímu zkreslení.
Osobně se přiznám, že o pozadí kubánské revoluce toho vím velmi málo, což je dozajista škoda. Tak trochu se bojím, zda mě poté autoři filmu nemohou "tahat za fusekli" s tím, že některé události mohou interpretovat trochu svérázně. Inu, to je problém takřka všech životopisných filmů.

Tento snímek není vyloženě nudný, jen většina scének divákovi postupně splývá. Objevuje se zde také poměrně hodně postav a divák - částečně i díky poměrně uniformní image :-) - ztrácí v přehled. Ano, Fidela, jeho bratra a pochopitelně ani Ernesta Guevaru přehlédnout nemůžete..
Snímek je navíc docela nešikovně (mluvou LOST) vyplněn některými "flashforwardy", které jsou černobíle (snad aby evokovaly autentické filmové materiály) z projevu a příprav na projev v New Yorku. Do konceptu filmu mi nezapadaly a spíše jen rušily.
Velmi dobře tu jsou však zpracované bojové scény, které jsou hezky ozvučeny. Svou zásluhu však na této skutečnosti mohlo mít i pěkné prostředí pražského kina Lucerna, kde jsem film shlédl.
Celkově vzato Che Guevara - Revoluce není špatný film. Bez svého pokračování, které se objeví přesně v...nevím kdy, se jedná jen a pouze o půl filmu. Ideovou stránku věci ponechme stranou, revolucionáři tu jsou docela fajn kluci. Zločinů se - krom na těch, kteří si to zcela zaslouží - nedopouští, další důvod pro to, aby si lidé po celém světě dávali na svá těla trika s hlavou Guevary.
P. S. Dosti otřesné byly titulky - černobílé scénky, bílé spodky obrazů a do toho bíložluté titulky. Fakt paráda! Bohužel španělsky neumím....
Režie: Steven Soderbergh
Hrají: Benicio Del Toro, Edgar Ramirez, Santiago Cabrera, Catalina Sandino Moreno, Yul Vazquez, Victor Rasuk, Jsu Garcia, Demián Bichir, Elvira Mínguez, Óscar Jaenada, Jorge Perugorría, Roberto Urbina
Španělsko / Francie / USA, 2008, 126 min

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)