Milionář z chatrče (2008)

Milionář z chatrče je filmovým hitem této doby. Režisér Danny Boyle (kterého jistě znáte z Mělkého hrobu, Trainspottingu, či z hororu 28 dní poté) se zde pustil do filmových vod, které doposud jeho anglická nožka nezčeřila.
Slyšel jsem, že film Milionář.... je novodobou pohádkou. To je pravda, ale jen tak z poloviny. Z té druhé se totiž jedná o snímek se silným sociálním podtextem, který je okořeněn o několik vskutku vypjatých scén. Nebyl by to ale Danny Boyle, aby své filmové dílko nevyšperkoval dokonalou hudební složkou, která povícero čerpá z indické lidové a pop-kulturní zásoby (takže žádné Underworld jako v případě sci-fi Sunshine nečekejte).
Hlavním hrdinou filmu je Jamal Malik (krásné jméno, ne?), který se zůčastní soutěže "Chcete být milionářem" v Indii. Film má celkem dvě roviny. V té jedné sledujeme Jamalovo úspěšné počínání během soutěže a v té druhé v podstatě celý jeho život. Jamal nemá takřka žádné vzdělání, přesto odpovědi na na otázky v soutěži zná. Jak je to možné? To nezajímá jen diváky, ale i indickou policii..
Milionář se mi líbil. Snad poprvé ve svém životě jsem viděl kino Aero tak zaplněné. Jen tak dál.
P. S. A ty oscary filmu rozhodně přeji (získal jich 8!!!!).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)