Warhol v Rudolfinu

Nedávno jsem navštívil pozoruhodou výstavu Andyho Warhola v pražském Rudolfinu. Všichni jistě znáte Warhola jakožto představitele stylu zvaného pop-art a jeho tvorbu si víceméně spojujete s obrazy, či fotografováním. Byla by však chyba zůstat jen u tohoto, protože Warhol za svého života vytvořil i několik filmů. A právě nejslavnější z těchto filmů nabízí galerie Rudolfinum svým návštěvníkům.
Byla by ovšem také chyba očekávat nějaké konvenční filmy. Warhol byl umělec toužící vše zobrazovat nečekaně. Ve výstavě jsem tak shlédl jeho slavný více než pěti hodinový snímek - "Spánek", který zobrazuje muže, jenž....pět hodin spí. Pozoruhodný byl i film "Polibek", který zachycuje různé páry, kterak se líbají - až jsem si u toho připadal trochu jako šmírák. Hlavní část výstavy však tvoří filmy z tzv. "kamerových zkoušek", kdy Warhol posadil dotyčnou osobu na židli a nechal si ji několik minut jen tak snímat. Před jeho záběr usedli hodně rozliční lidé (např. Denis Hopper, či zpěvák the Velvet Underground - John Cale). Zbývá ještě podotknout, že všechna díla pochází z poloviny šedesátých let.
Warholovo filmové dílo vzbuzuje otázku, zda se vůbec jedná ještě o film, či zda je to jen sled promítaných fotografií. Andy Warhol totiž záměrně své filmy zpomalil (zhruba o polovinu, na 16 snímků za vteřinu).
Výstava je velmi pozoruhodná, ale netroufl bych si ji jen tak doporučit, neboť chápu, že toto umění rozhodně není pro každého.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)