Milenec (1992)

Milenec je zajímavý film, který natočil francouzský režisér J. J. Annaud (Medvědi, Nepřítel před branami,...). Jedná se o filmovou adaptaci známého románu francouzské spisovatelky Marguerite Duras. Román je v zásadě autobiografický, což je jen dobře. Stárnoucí spisovatelka (mimochodem, zemřela na rakovinu v roce 1996) vzpomíná ve svém vyprávění na dobu, kdy ji bylo sladkých patnáct (a půl....) a čirou náhodou potkala v automobilu jednoho čínského boháče, který ji ihned zaujal. Jenže, je to co mezi nimi vzniklo skutečně láskou nebo jen touhou uniknout z příšerného života, či snad jen čirá vypočítavost? Film vám na tuto otázku odpověď dá, ale nebojte, nic překvapivého se konat nebude.
Předně musím říci, že Milenec není filmem, který by vás dostal nějakým úžasným příběhem, či dokonale zvolenou hudbou. Uspokojivé tu jsou exteriéry (obzvláště pro nás středoevropany), ale to co skutečně hraje prim je herecký výkon Jane March v titulní roli a vynikající kamera, jež často zabírá scénu z nezvyklých, ale o to krásnějších, úhlů. Ve filmu je poměrně hodně scén, které by se krásně mohly vyjímat i v leckterém erotickém filmu, nicméně zde veškeré erotično není pojímáno vulgárně, nýbrž ohleduplně a s citem. Výsledkem tedy pak není perverzní úchylnost, ani znechucení, ale jen a pouze umělecký zážitek. Důkazem dobré kamery je například i nominace na oscara (pochopitelně právě za kameru).
Nezapomenutelnou scénou je ta, kdy oba hlavní hrdinové jedou automobilem a jejich ruce se k sobě velmi pomalu přibližují a poté i krásně proplétají... Prostě romantika.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)