Röyksopp - Junior (2009)

Röyksopp - hudební mistři z Norska, kteří svět do této doby obdařili třemi řadovými alby. Jejich první deska s názvem "Melody AM" z roku 2001 na mě osobně silně zapůsobila. Typický "norský zvuk" plný ambientně elektronických melodií je dosti vytříbený a nádherně se poslouchá. I když druhá deska s názvem "The Understanding" nebyla kdovíjakým zázrakem, tak třetí album (vyjde 23. března 2009) se mi moc líbilo. Už první skladba ("Happy up here") nasazuje laťku velmi vysoko díky své repetetivní, podmaňující melodii. Některé skladby jsou poměrně svižné a zcela beze studu si zaslouží přívlastek "taneční". Jedná se například "Tricky Tricky" s vokálem od Karin Dreijer-Andersson, či "The Girl and the Robot".

Tvorba Röyksopp je celkově dosti rozmanitá a pestrá. Nepřekvapí pak tedy, když tu najdete i dost "klidných kousků", jedná se třeba o "Vision One" nebo o "Silver Cruiser" - což je zajímavá instrumentální skladba, která má začátek, jež mi jaksi připomněl The Field, ale po dalších tónech jsem od tohoto nerovného příměru musel upustit.

Album Junior se směle vyrovná vydařenému debutu této norské partičky, je to deska vhodná k tanci i příjemnému chill-outovému rozjímání. Pokud z nějakého nepochopitelného důvodu skupinu Röyksopp neznáte - a nejste zásadně vysazeni proti takovéto hudbě - tak album Junior je jedním z nejlepších způsobů, jak si v těchto dnech hudebně zpříjemnit den.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)