Vlajka

aneb článek, z jehož názvu by měl pan E. Moravec jistě radost...

Nedávno jsem v televizi (konkrétně to bylo v sobotu) shlédl nevalný výkon české fotbalové reprezentace proti Slovinsku.
Jelikož hra byla bídná, tak se má pozornost nechala často rozptýlit a...opět po nějakém čase jsem si všiml pověstných vlajek ČR v hledišti. Jistě je to pro fanoušky i hráče samotné potěšující fak, když mohou svoji standardu vidět během důležitého zápasu, nicméně už před drahnou dobou někteří jedinci upozorňovali na to, že tyto vlajky tam nevisí jen tak, ale obvykle jejich bílé pole pokrývá nápis města (či obce), ze které dotyčný na fotbalové utkání vyrazil. Bezesporu je hezké, že se lidé takto hlásí ke svým národním symbolům, neměli bychom ale rovněž zapomínat na to, že přidáním tohoto nápisu na vlajku pak dochází de facto k hanobení tohoto státního symbolu...
Je tomu skutečně tak? Jak to působí třeba na vás? Vidět naši vlajku s nápisem např. Říčany v bílém poli? Vnímáte to jako hanobení, či nikoliv?
Ochrana státních symbolů ale může jít ještě dále. Není to zase tak dávno, kdy různí prodejci s textilem nabízeli ponožky s vlajkou ČR. Podle některých se opět jednalo o hanobení. Je až docela s podivem, že v naší zemi - kde vyvěšení vlajky na státní svátek v soukromém objektu se málem rovná nařčení z nacionalismu - někteří lidé tak moc potírají právě tyto nešvary.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)