Je Rusko svobodnější než USA?

Jaromír Jágr - slovutný to český hokejista - prohlásil nedávno v rozhovoru pro E15, že Rusko mu přijde svobodnější zemí než Spojené státy. Jistě, Jaromír v obou státech nějaký ten čas pobyl a jistě ví o čem mluví, přesto mi však jeho tvrzení přijde trochu "přitažené za vlasy". Můj názor však berte s rezervou, neboť jsem ani jednu z výše jmenovaných zemí nenavštívil a niterně tedy cítím jakési neoprávnění k tomu hodnotit.
Jaromír Jágr své tvrzení obhajoval tím, že v Rusku můžete překročit v automobilu povolenou rychlost a policista vám třeba ani nemusí dát pokutu, neboť má pochopení pro lidské pochybení, kdežto v USA jsou prý samé předpisy a pravidla, které vám sešněrovávají život. Nevím, zda si Jaromír neplete svobodu s chaosem a korupčním prostředím (otázkou je, zda by ruský policejní příslušník byl tak benevolentní i k "obyčejnému" člověku a ne jen k hokejové hvězdě s tučným kontem). Svoboda je přece sama o sobě nemožná bez odpovědnosti.
Vybavuje se mi vzpomínka na konec devadesátých let, kdy byl v Buffalu chycen za volantem díky nepřiměřené rychlosti Dominik Hašek - hokejová ikona Buffala. Myslíte si, že pro něj měl policista "pochopení"? Kdepak, slavný Dominátor si musel hezky odkroutit svůj trest (a to v podobně "přednášek" o špatném chování pro místní drobotinu v americké obdobě našich mateřských škol - či co to vlastně bylo).
Nechci hanit Rusko, ani jinou zemi, ale myslím si, že Jaromír Jágr - jakkoliv k němu chovám obdiv a jistou dávku neskrývané sympatie - není v pozici člověka, který by mohl s velkou dávkou objektivnosti míru svobody v obou zemích posoudit.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID