Mlčení Lorny (2008)

Mlčení Lorny je belgickým snímkem režiserského tandemu Dardenne a Dardenne. Žánrově se jedná o sociální drama ze současné Belgie, kde získání občanství je prostředkem ke zbohatnutí. Film nabízí otázku, kam až je možno zajít a kde jsou mravní hranice. Není to však snímek který by se snažil nějak moralizovat. Jeho hodnota je především v umělecké rovině.
Dalo by se říci, že se jedná o film poměrně minimalistický. Herců (těch skutečně pro film důležitých) tu nenajdete zrovna mnoho. Hudba zde takřka není - což mi začalo ale vadit až ke konci snímku (který mimochodem končí velmi zvláštně). Kamera rozhodně není statická, čas od času se pohybuje celkem roztřeseně. Stručně řečeno, film má všechny atributy nezávislého snímku.
V hlavní roli Lorny se představila Arta Dobroshi a zhostila se ji celkem dobře. Jedinou výtku bych měl spíše k tvůrcům, a to ohledně jejího jazyka. Francouzština, kterou Lorna hovořila, mi přišla až moc kvaltiní. Rozhodně příliš na člověka, který přišel odněkud z Albánie.
Postavou, která je skoro tak zajímavá, jako Lorna, je její manžel - Claudy (J. Renier). Claudy je narkoman, v zásadě ale jinak celkem příjemný člověk, který patrně k Lorně něco cítí. Člověk je ve filmu do jejich vztahu vsazen v okamžiku, kdy absolutně neví o co jde a teprve později zjišťuje příčiny jejich fingovaného svazku (a také koneckonců to, že jsou manželé). Škoda jen, že vztahu těchto dvou postav nedali tvůrci ještě o trochu více prostoru.
Souhrně vzato, Mlčení Lorny je filmem spíše komorním, určením primárně pro klubové publikum. Širší masu diváků patrně nezaujme (ale možná se pletu). Každopádně se ale jedná o další příjemný evropský film.

Mlčení Lorny. Belgie, Velká Británie, Francie, Itálie. 108 minut.
Režie: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Hrají: Arta Dobroshi, Jérémie Renier, ...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)