Politika na facebooku

Facebook určitě znáte, je to fenomén dnešní doby. Kdo není tam, jakoby ani snad nebyl. Jako ostatně skoro vše na internetu, tak i xichtkniha (dobrý český překlad, ne?) je spíše doménou mladších lidí, tedy buď už reálných, či alespoň potenciálních voličů. Není tedy překvapením, že i tento prostor se začíná využívat pro politickou (či anti-politickou, jak se vám jen líbí) kampaň. Mimořádné mediální pozornosti se dostala "vajíčkům pro Paroubka", iniciativě, která by bez xichtknihy vznikla asi jen těžko (i když xichtkniha není jedinou internetovou sociální sítí).
Mnoho dalších skupin je založena na facebooku. Pozornost na sebe v poslední době poutají například maturanté. Přidat se k podobným skupinám je velmi jednoduché, stačí jeden klik myší a hotovo, tedy ne jako dříve, kdy se musely komplikovaně ze stranických sekretariátů získávat přihlášky, členové byli lustrováni, prověřováni, apod. Vše jde jako po másle.
Nahradí skupiny na sociálních sítích někdy politické strany a hnutí?
Možná.
Už teď jsou ale mimořádně úspěšné.
Vezměte si takové hnutí "Green revolution" (angličtina je teď přece hrozně "free" a "cool"). Možná jste již někde ve větších městech zaznamenali jejich samolepky s písmenky GR v takovém barevném poli. Chvíli jsem na to nevěřícně hleděl, nepochopiv pravou podstatu sdělení, ale po přečtení několika článků z rozličných médii jsem zjistil oč jde (citace: "Green Revolution je skupina těch, kterým není všechno jedno. O dění kolem nejen přemýšlíme a konfrontujeme se s ním, ale hodláme také jednat. Jsme připraveni věnovat svůj časoprostor aktivnímu, nenásilnému boji za dobré věci.").
Úzce napojena na hnutí "GR" je také Olga Zubová a její DSZ (či jak zní zkratka této strany s úžasným potenciálem cca 0,5%), která se snaží rozhodit sítě na mladé a nespokojené voliče.
A copak dnes trápí středoškoláky více než právě státní maturita?
Nedílnou součástí DSZ je také Jaromír Soukup, velmi bohatý člověk se silným vlivem v médiích (a rovněž i v ČSSD), který už zjistil, že přes záda Martina Bursíka se do vysoké politiky neprotlačí, a proto volí variantu "odpadlické" Zubové a DSZ.
Vida, jak se nám tu ta POLITIKA krásně objevila.
A nebozí středoškoláci sedí u xichtknihy a klikají a klikají a pak si zajdou na demonstraci - kde obdrží super-revoluční triko GR.
Nezbývá než jim poblahopřát, aby při příští demonstraci, která se bude týkat státních maturit (ta aktuálnější se týká podpory zemědělců, inu proč ne aspoň český maturant pozná proč je mléko tak drahé) naleznou sídlo ministerstva hned na první pokus - asi si to špatně "vygůglovali"

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)