Státní maturita? Ano!

V těchto dnech se opět vyrojily názory, jež nesouhlasí s ustanovení jednotné maturitní zkoušky na středních školách. Argumenty mládeže (a lidí, jež tyto jedince podporují) jsou různé. Převážně tvrdí, že tato maturita nijak nepomůže k přijetí na VŠ (což je asi pravda) a je jaksi nedodělaná. Jistě, chyby nepochybně má, otázkou však je, zda by jakýkoliv podobný celostátní projekt na tom byl o něco lépe. Pokud vím, tak projekt státní maturity se připravuje již minimálně 9 let (a možná i déle) a jak to tak vypadá, mnoho lidí by chtělo, aby se připravoval snad do nekonečna.
Je asi jasné, že státní maturita je takové nepříjemné jablíčko, do něhož budeme dříve či později kousnout. Každá vláda se však toto rozhodnutí snaží oddálit, aby případná odpovědnost z neúspěchu nepadla právě na ni.
Svým způsobem to tedy připomíná penzijní reformu, do které se také nikomu nechtělo. Připočíst můžeme i reformu zdravotnictví. Jsou určité otázky, které není radno rešit.
Osobně se domnívám, že zavedení státní maturity - i přes všechny její nesporné nevýhody - by bylo dobré. Maturitní vysvědčení je totiž dokument, jenž s postupujícím časem má stále menší a menší význam. Na mnoha školách se dává takříkajíc zadarmo, což je jistě škoda.
V zásadě skoro nikdo se již nespokojí s učňovským listem, ale každý chce mít maturitu. Každý ale zároveň není "stvořen" pro to studovat dále, každý není studijní typ, který je schopen zvládnout veškeré maturitní učivo. Bohužel mnoho lidí, kteří nesplňují požadavky střední školy na středních školách studuje. Proč? Odpověď je jednoduchá, nastává boj o studenta a školy se snaží získat větší počet žáků proto, aby získaly vyšší dotace od státu. Ze školství se stal obchod. Samozřejmě školy nemohou nechat všechny během let propadnout, či neudělat maturitní zkoušku. Množí se nám pak tedy případy nekompetentních lidí s maturitním vysvědčením.
Opět smutné.
Někteří lidé se obávají, že maturitní zkouška bude příliš náročná a mnoho studentů ji nezvládné. Domnívám se, že tyto obavy jsou povícero jen liché. Měl jsem možnost vidět vzorové testy pro anglický a německý jazyk a musím říci, že jejich náročnost není nijak závratná. Moji studenti angličtiny (kteří rozhodně nepatří mezí výkvět studentstva) tuto zkoušku absolvovali s 50% úspěšností. To není zase tak špatný výsledek, vezmeme-li v potaz, že moje žactvo se vůbec během roku neučí a při hodinách zrovna také moc pozoru nedávají. Možná by právě přítomnost státní maturity mohla přinutit žáky většímu studování.
A snad konečně i lidé, kteří evidentně na střední školu s maturitou nemají si raději nebudou podávat zbytečnou přihlášku k tomu, aby se několik let na tomto ústavu trápili.
Státní maturita by mohla přinést i očistný vítr do prostřední středních škol, kterých je teď trochu nadbytek. Kdo by se hlásil na školu, která má prokazatelně nižší počet úspěšných maturantů než jiná?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)