Volební kampaň

Volební místnosti jsou uzavřeny, v neděli večer budeme znát výsledky. Výsledky voleb a celé kampaně (zda padla na úrodnou půdu), kampaně, která byla mimořádně vyhrocená.
Vezměte si jen takové billboardy, které se nám roztomile rozmístily podél silničních komunikací. Některé plakátky jsou skutečně nehorázné. Jistě jste zaznamenali tu malou holčičku, která prosí rodiče, aby nevolili ODS.
Mluvil tu někdo o citovém vydírání?
Dosti úděsný je také billboard, na kterém se objevují zmodralí Topolánek, Bush a Zahradil s podtitulkem "krizi jsme zavinili my", "nenasytnost pravicové politiky". Co by tomu řekl ekonom Kohout? Po přečtení jeho nedávného příspěvku pro MF Dnes čtenář může nabýt zcela opačného dojmu...(však mu to také Jiří Paroubek na stránkách aktualne.cz spočítal).
Ovšem ani druhá strana nezůstává nic dlužna. "Řešení místo strašení" je výmluvné samo o sobě. Ono strašit se dá v zásadě skoro vším, třeba tím, že po vítězství "ksčssd" - jak potenciální alianci (kterou ale Bohumínský sjezd nepovoluje) někteří pravicoví politici překřtili - tu zavládnou poměry tuhé jako v padesátých letech.
V zásadě mi přijde, že politické strany opět zacílily svoji kampaň trochu nevhodně (a také nevkusně). V předešlých komunálních volbách to bezmála vypadalo jakoby se chystaly důležité volby sněmovní, nyní je situace jen o málo jiná. Vytahují se témata, která jsou s evropskou politikou v zásadě irelevantní.
Trochu smutný stav.
A ještě jedna věc mě trochu zarazila. Na české televizi v těchto dnech běží záznam monstr-procesu se "skupinou M. Horákové". Pan Filip (ksčm) se proti tomuto vysílání ohradil. Prý to má za účel poškodit jeho stranu před nadcházejícími volbami. Tak nevím, mám ale dojem, že současná ksčm se od šíleností padesátých let distancuje, jak by je to tedy mohlo poškodit? Člověku se pak bohužel chtě nechtě vloudí taková neodbytně vtíravá myšlenka...
Tak mě napadlo připomenout si volební kampaň z doby minulé, před volbami v roce 1946. Co byste řekli třeba na volební hesla: Proti totalitě všech barev! (lidovci) Totalia bude bita! (národní socialisté), či Republice více práce, to je naše agitace (ksč)?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)