Snídaně u Tiffanyho (1961)

Snídaně u Tiffanyho je slavným filmem, ve kterém naplno zazářila herecká hvězda A. Hepburn. Pokud jste o tomto snímku nikdy neslyšeli, tak jste patrně posledních několik let strávili službou u Jupiterské důlní společnosti :-).
Ale vážně. Podle mého názoru Snídaně zase až tak dobrým filmem (jak často bývá označován) není. Rozhodně to není snímek špatný, ale že bych jej zařadil do zlaté pokladnice kinematografie, tak...to bych se musel tedy hodně dlouho rozmýšlet.
Hlavní hrdinkou je mladá dáma Holly (Hepburn), která si žije svůj "dolce vita" v newyorském bytě. Pořádá večírky, provokuje svého souseda - Japonce - svádí muže. To vše proto, aby si život náležitě užila. V okamžiku když ale potká mladého spisovatele Paula se vše změní, a to od základů.
Film Snídaně u Tiffanyho je znám především díky velmi charizmatické herečce Audrey Hepburn, která dodala snímku potřebný šmrnc a eleganci. Nepředstavujte si její postavu ale jako mladou, emancipovanou, inteligentní dámu. V zásadě se jedná o poměrně naivní a hloupoučkou osobu, kteá neustále hledá dosti nešťastně to pravé štěstí. Na její cestě je ale spousta karambolu a celkem nepochopitelných "úletů". Takováto hrdinka mi zrovna dvakrát sympatická nebyla.
Ke kladům filmu určitě patří písnička "Moon river", samotná Audrey (neboť jí to skutečně sluší, o tom žádná) - mimochodem tu roli měla původně hrát M. Monroe - a závěrečná, dojemná scéna s polibky a kocourem. Kdo neviděl, neuvěří.
Snídaně je nostalgické dílko, u kterého se můžete zasmát stejně tak dobře jako rozněžnět své srdce nebo srdce své drahé polovičky. Nečekejte od něj ale bůhvíjaký zázrak.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)