Legalní x nelegální

Každý z nás bezesporu páchá takřka každý den zavrženíhodný trestný čin, a to porušování autorských práv.

Žádná novinka, co? V podstatě bychom si toho ani nevšimli, nebýt té zajímavé reklamy, jež se někdy vyskytuje na dvd nosičích a v kinosálech (znáte to, "peněženku neukradnete, auto neukradnete, atd..). Je to v pořádku? V souvislosti s rozvojem digiálních technologií rapidně přibylo možností kterak "jedničky a nuly" v mnoha podobách sdílet a kopírovat. V zásadě asi ani nejde vymyslet žádná smysluplná a dlouhotrvající ochrana, jež by "pirátskému kopírování" zabránila, takže s její přítomností se všichni zainteresovaní musí tak či onak smířit.

Ono se ale na našem trhu nejde zase až tak tomuto jevu divit. Jistě jste někdy navštívili rozličné prodejny hudebních a filmových nosičů a měli možnost vidět ceny, za něž se podobné věci prodávají. Skutečně mi přijde trochu zvláštní pořídit si cca 40 minut hudby za 600 kč. Lákadla serverů rapidshare a spol. jsou v tom momentě velmi silná.

Samozřejmě východisko z této situace by mohlo být na straně distributorů, už se objevily první vlašťovky, některé skupiny se snaží svá alba distribuovat přes internet a do "kamenných obchodů" pak míří nějaké "special edition" s dárkem pro ty, kteří by si originální cd koupili již jen z principu.

Ale to vše asi víte, ne? Nebudu tedy nosit židle a stoly do lesa (jak před časem vtipně poznamenal jeden můj kamarád) a přejdu k jádru pudla.
Nepřeháníme to snad někdy až příliš? Znám jedince, kteří si "stahují" filmy i když by bylo možno dané snímky získat za velmi přijatelných např. 49 kč. Při své poslední návštěvě Bontonlandu jsem navíc objevil starší kousek Ecstasy of St. Theresa - In Dust 3 (pro můj hudební vývoj velmi důležitá deska, dodnes si pamatuji na ten magický den roku 1999 a na skladbu Neon) za 99 kč. Poslední deska této formace "Watching" se prodávala za 149 kč.

Jsme skutečně takoví chudáci, abychom vše stahovali?

Jednu positivní věc bezpochyby nemůžeme opominout. Člověk by nemohl získat zevrubnější přehled např. v hudbě jen pokud by si všechny nahrávky pořizoval z vlastní kapsy. V zásadě často platí, že to, co si stáhnete, máte pak větší náchylnost i zakoupit (ne nadarmo podobnou strategii zastává firma Adobe). Jak bych se já - chlapec nebohý - mohl stát fanouškem skupiny Memory Tapes, kdybych si nenaposlouchal všechny ty Kraftwerk a jiné skupiny z doby "dřevní elektroniky"? A to ani nemluvím o tom, že ne všechna alba je možno zakoupit - pokud nechcete objednávat z druhého konce světa. Schválně, zkuste si sehnat cd Miles Davis - Miles Ahead (skvostná věc, které sám osobně říkám future-jazz konce padesátých let).

I když.., jde to, youtube, myspace... vám dají dostatečný přehled.

Safra..., jak si jen to stahování ospravedlnit?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)