Snídaně šampiónů - Kurt Vonnegut

Snídaně šampiónů je poměrně známá kniha amerického spisovatele Kurta Vonneguta, kterého jistě budete znát například za slavný román "Jatka č. 5". V této knize zase až tak nejde o děj jako takový, ale hlavně o vykreslení sociálně-kulturního úpadku naší (respektive americké) společnosti sedmdesátých let. Vonnegut dané problémy glosuje poměrně s vtipem a i když s ním občas názorově souhlasit nemusíme je nutno uznat, že smysl pro humor bezesporu má. V knize "Snídaně šampiónů" si bere na "paškál" problematika latentního rasismu, honbu za penězi, ekologii, i jiná témata, která svým způsobem i dodnes hýbou světem a jsou tedy bezesporu stále aktuální.
V knize přivádí na scénu některé postavy, jež představil již předtím v jiných dílech, jedná se např. o spisovatele sci-fi Kilgora Trouta, či o jeho mecenáše pana Rosewatera. Aby toho nebylo málo, v závěru vstupuje do knihy i postava samotného autora připomínající koncept "deus ex machina", i když...., i samotnému autorovi se může příběh velice snadno vymknout z rukou.
Tato kniha je obohacena o veselé, vysvětlující obrázky, které vhodně doplňují vyprávění. Pokud tedy nevíte jak vypadá dinosaurus, dámské kalhotky, či lidská řiť, zalistujte si ve "Snídani šampiónů".
Přes počáteční zmatek se mi tento Vonnegut četl rychle a příjemně.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)