Zpátky z Paříže

Včera jsem se vrátil z Paříže, tak by jistě bylo záhodno se trochu podělit o některé své dojmy, zážitky a fotografie. Tento článek bude trochu delší, tak snad vás neodradí od četby.
Paříž je pro mnoho lidí synonymem pro pomyslné hlavní město naší krásné Evropy. S tímto tvrzením se dá v zásadě souhlasit, ale jistě by bylo mylné ono město nějak přehnaně adorovat. Má svá negativa - a vy kdož jste jej navštívili mi snad i dáte za pravdu, že to nejsou negativa malá. Jako hlavní mínus bych spatřoval dopravu, která je příšerná. Dost nepříjemní jsou i pouliční prodejci, kteří se nepříjemně vnucují, byť odpudivosti prodejců z Říma nedosahují.
Paříž se pyšní mnoha památkami a vskutku není v lidských silách to vše za nějaké 3 dny obsáhnout, takže jsme se slečnou I. museli hodně redukovat a redukovat. Nemohli jsme ale vynechat z pochopitelných důvodů jeden ze symbolů celé Francii - Eiffelovu věž.
Výhled je to skutečně hezký, ne? Navíc se jedná jen o tzv. "druhé patro", až nahoru jsme totiž nejeli (stojí to tam 13 euro). Už tak se mi v tom částečně proskleném výtahu točila hlava.. Úžasné pak bylo to, že jsme se nahoru dostali cca 10 minut před západem slunce, takže celá krajina se brzy ponořila do nočního hávu.
V noci pak věž vypadá nějak takto. Francouzi si ji velmi váží a rozličně ji nasvicují (podobně jako ostatní své památky).
Přiznám se, že na mě toto kovové monstrum zprvu trochu děsilo. Když se nad vámi tyčí tolik tun, tak máte pocity všelijaké...
Já - jakožto milovník historie - jsem pochopitelně nemohl odolati lákadlům typu Versailes, kde jsme si ale museli vystát neprosto děsivou frontu. Vnitřek ale bezesporu stál za to čekání.
Zahrady ve Versailes jsme ale bohužel nestihli. Tak snad někdy příště.
Protikladem k Paříži historické je Paříž moderní, konkrétně její futuristiká čtvrť La Defénse, ve které jsem si připadal trochu jako ve sci-fi filmu. Posuďte sami.
Takový malý Manhattan, že? :-)
Paříž večer vypadá zcela jinak než ve dne. Krásný výhled na ni se nacházel kousíček od místa našeho pobytu na Montmartru, vedle slavné Sacre coeur.
Baziliku Sacre Coeur jsme ve dne rovněž navštívili a musím uznat, že krom Baziliky Sv. Petra jsem krásnější křesťanskou stavbu neviděl. Tato bazilika začala být stavěna až v roce 1875 a dokončena byla roku 1919. Je to monumentální stavba, kterou prostě v Paříži nelze přehlédnout. Návštěvu rozhodně doporučuji. Zakoupil jse si za 5 euro i malou knížku, která se Sacré Coeur zabývá, bohužel jsem ji ještě do dnešního dne nestačil dočíst.
K samotném bazilice se od našeho hotelu - mimochodem, za tu cenu byl naprosto luxusní, spracha na pokoji, televize na pokoji, telefon na pokoji = spokojená slečna I - dalo dostat takovým krásným stoupaním, jež trvalo asi 7 minut. Člověk se notně znaví, ale ten pohled za to stojí.
Pařížské metro je však dostatečně "fujtajbl", minimálně tedy stanice na Montmartru Anvers. Blíže k centru je situace o trochu lepší, ale pražské metro je podle mého názoru o něco přívětivější - a hlavně přehlednější.
Když je člověk v Paříži, tak by rozodně neměl zapomenout navštívi Louvre. Toto bývalé sídlo francouzských králů a nynější museum rozhodně nabízí hodně věcí k vidění. Kupříkladu Chamurapiho sloup se zákony, Monu Lisu, či slavnou sochu bezruké Venuše.
Schválně, kdo z vás ji viděl takto zezadu? Přitom pozadí má...hmmm :-).
Následující fotka obrazku (Delacroix) je povinností i pro fanoušky Coldplay :-).
V Louvru je však mnoho a mnoho věcí, včetně památek na mé oblíbené Etrusky, nicméně s dalšími snímky vás rušit již nebudu.
Následující obrázek není z Paříže, ale z místa korunovace francouzských králů. Remeš.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID