Sin Nombre (2009)

Sin Nombre je mexickým filmem, který diváka zavede do přestředí mexických gangů a latinsko amerických běženců. Zdánlivě nesouvislá témata (a příběhy) se spojí v tomto dosti dojímavém filmu režiséra Cary Fukunaga.

Sin Nombre se mi líbilo. Je to film, na který se evidentně nespotřebovalo mnoho financí, ale to je možná jen dobře (i když letecké záběry by jistě do koncepce zapadaly). Tento snímek tedy spíše než formou se snaží zaujmout originalitou, procítěností vyprávění. Skoro polovina jeho délky se odehrává na střeše vlaku, milovníky mexické krajiny rovněž potěší rozsáhlé záběry na tuto oblast.
Film je to drsný jako život sám, takže člověk si aspoň začne vážit toho, že žije v poklidné České republice. Svět chudých totiž ovládají ti silnější, což jsou většinou ti, kteří drží v ruce zbraň - ideálně namířenou na vaši hlavu. Chovat se spravedlivě, dle morálky nelze - a pokud ano, tak jen na krátkou dobu s fatálními následky. A je tu i láska, ano. Dovolit ale sám sobě tento cit v takovém světě je možná až příliš velký luxus.
Co bych filmu trochu vytkl je jistá předvidatelnost, v podstatě v momentě, kdy jsou - obrazně řečeno - "karty rozdány" už v podstatě víte, jak to zhruba dopadne. Celkový dojem je ale výborný. Vzhledem k tomu, že se jedná o filmový debut, tak se velice upřímně těším na další počin režiséra Fukunaga.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)