Pouta (2009)

České filmy na tom nejsou zase až tak zle, jak se s oblibou často říká. Důkazem toho budiž v poslední době např. Protektor, Proměny, či teď i Pouta.
Pouta diváka uvádějí do šedivé normalizační reality. Dějově se odehrávají patrně někdy počátkem osmdesátých let, ale jedná se jen o můj odhad. Narozdíl od mnoha jiných snímků, které popisovaly praktiky nedemokratického režimu v ČSSR se tento neobrací na návštěvníky kinosálu (mimochodem, dosti prořídlého) s morálním apelem odsouzení doby minule. Pouta využívají nedemokratického režimu jen a pouze jako kulisu pro rozehrání důmyslné hry s psychologií hlavních postav, respektive hlavně postavy titulní - byť v prvních minutách snímku se vůbec neobjevuje. Hovořím tu teď o Ondřejovi Malém, který zde skvěle zahrál postavu policisty bezpečnosti Antonína. Antonín je postavou nanejvýše odpornou, je jakýmsi prototypem nudných, suchopárných úředníčků, kteří oscilují mezi kafkovskou absurditou a komičností.
Shlédnout Pouta mohu jistě jen doporučit. Film je však poměrně dlouhý (něco přes 2 hod a 20 minut) a ačkoliv bych neřekl, že je to vysoce intelektuální "outstreamová" záležitost, tak jednoduchý a odpočinkový rozhodně také ne.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)