Goebbels - Baarová v Divadle Komedie

gb
Hra Goebbels Baarová z pera autora Olivera Reese je pro divadelní veřejnost jistě dostatečně známá. U nás ji uvádí Divadlo Komedie, kde jsem ji také shlédl, což považuji za malý zázrak, neboť je na ni soustavně vyprodáno. Rád bych hru každému doporučil, neboť podobný intenzivní, všeponořující zážitek na pražských prknech znamenajících slávu zažijete skutečně jen velmi zřídka.
Už díky názvu je pro mnohé patrné že hra pojednává o významném muži "třetí říše" - Dr. Josefu Goebbelsovi a o jeho milence, české herečce Lidušce (Lídě) Baarové (vlastním jménem Ludmila Babková). V inscenaci Dušana D. Pařízka hrají jen dva herci, a to Matin Pechlát v roli Goebbelse (Pechláte jistě znáte jako potapěče z filmu Účastníci zájezdu) a Gabriela Míčová v roli Baarové. Hra samotná by se dala rozdělit na 2 části, v té první vede monolog Goebbels (s občasnými drobnými vstupy Baarové) a ve druhé si zase povídá Baarová (s občasnými drobnými vstupy Goebbelse). Člověku obě tyto pozoruhodné postavy vyprávějí svůj zajímavý příběh a divák se tak stává svědkem zášti a mindráků doktora Goebbelse stejně intenzivně jako místy naivního povídání mladé holky. Osobně se přiznám, že zajímavější i vtipnější mi přišla část, kdy mluvila Baarová. Její ztvárnění G. Míčovou je velmi přirozené a uvěřitelné. Trochu problémy jsem měl s M. Pechlátem v roli Goebbelse, neboť fyzicky se mu zrovna neblíží, ale i jeho výkon byl famózní, důkazem toho budiž, že právě za tuto roli získal Pechlát vysoce hodnocenou cenu Alréda Radoka.
Dovolte mi drobné ukázky ze hry. GOEBBELS: "Každý osmnáctý je Žid?... To bude práce jak na kostele.."
GOEBBELS: " Lid chce být klamán. Masa se nikdy nezmění: vždycky bude tupá, nenažraná a bude mít krátkou paměť. Musím svůj styl víc zjednodušit. Nechceme potlesk davu, chem tvořit dějiny. Dnes nepotřebujeme politiky, nýbrž zběsilé fanatiky. My uděláme celou práci. Jsme agitátory pravdy..."
BAAROVÁ: "...Nevnímám, co říká, stejně bych tomu nerozuměla. Nemám zdání, kdo jsou a co chtějí nacionální socialisté, ani mě to nezajímá. Poprvé však slyším Goebbelse v jeho nejvlastnějším živlu. Je vlastně velký herec..."

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)