Dánsko

Na současném hokejovém šampionátu podávají borci z této země překvapivě překvapivé výkony. Dánsko je prťavá zemička, počet obyvatel jen lehce přesahuje 5 milionů, hokejových hal tam mají zhruba tak plus mínus deset, ale to vůbec není podstatné.
Už od mala mi Dánsko bylo velmi sympatické. Díky geniální stavebnici LEGO (která brzy z mého pokojíku vytlačila tehdy populární SEVU) a městečkům Legoland jsem si vždy myslel, že Dánsko je nějaká obrovitánská země s mnoha obyvateli. Jakoby vše zajímavé, kvalitní muselo být nutně velké.
Tato představa však v mnohých myslích přetrvává i do dospělého věku. Raději se obdivujeme tomu "velkému", monstróznímu a vůbec nás už často nezajímá, že i ti "malí" si mohou žít spokojený "dolce vita".
Pro fanoušky statistiky je jistě velmi pozoruhodný ukazatel  indexu lidského rozvoje, HDI (což je pochopitelně zkratka z angličtiny), který reflektuje gramotnost, délku života, rozvoj lidského potenciálu, HDP, apod. Lidský život sice nejde - díkybohu! - stěsnat  do úhledných čísel, nicméně výpovědní hodnotu HDI bych zcela nezavrhoval. Naše země tam za rok 2009 zaujímá krásné 39. místo. Dánsko je 16. a na prvním místě je Norsko následované Austrálií.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID