Děti

Ne, následující článek nebude o mém vztahu k eventuálnímu potomstvu, ani o rozkošné dětské zábavě říkat nemístné, byť mnohdy upřímné, věty, i když jistě by se jednalo o témata navýsost zajímavá.
Dovolím si jednu - nepatrnou - osobní zkušenost. Při včerejší cestě metrem
(mimochodem, uvědomili jste si, kolik krásných českých slov existuje pro popis tohoto způsobu hromadné dopravdy? Zkusím je vyjmenovat: krtek, podzemka, metro a samozřejmě i občas dost nelichotivá "socka", která se ale bohužel vztahuje na všechny druhy hromadné dopravy. I v angličtině je hodně různých výrazů pro metro. Je snad tento dopravní prostředek nějak výjimečný? Možná, projíždět se pod velkoměstem je bezesporu fascinující pocit. Jako malého chlapce mě vždy trochu děsila představa, že tam nade mnou jsou ty OBROVSKÉ budovy a DAVY lidí - z nichž někteří váží hodně přes metrák)
jsem stál hodně "nalepen" na mnoho dalších lidí. Ano, byl pátek a cestování MHD bylo poněkud těsné. Lidé se na sebe mračili, blízká dvojice - asi - japonských turistek se nervózně tiskla (možná ze strachu před obávanými českými kapsáři) do rohu a pachy všech se nepříjemně mísily. Nálada v tomto anonymní davu byla, výstižně řečeno, pod psa. Na další zastávce se navíc do již tak dost naplněného vagónu prodrala i paní - slečna?- s kočárkem, kde trůnil její potomek. Prvotní zamračené pohledy se však brzy vyhladily do příjemných úsměvů. Děcko bylo skutečně roztomilé, udržovalo zajímavý oční kontakt s japonskými turistkami (které možná vůbec nebyly z Japonska) a celkově bylo poznat, že atmosféra v nabrala pozitivnějších obrátek.
Tak jsem si říkal, že si často ani neuvědomujeme, jakou to mají ti malí prckové vlastně nad námi moc.
Nebylo by snad zcela od věci - a tady trochu pouštím na špacír své SILNĚ idealistické Já - přivést malé děti na jednání vrcholových politiků, či znepřátelených skupin. Představte si takové setkání u konferenčního stolu mezi představiteli Izraele a jednateli za Palestinu. Hezky by si tam rokovali a kolem nich by se proháněla ta drobotina. Měl by v tu chvíli snad někdo chuť jít válčit?
Idealismus je krásná věc, co? :)
us army

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)