Open Card

Poslední dobou dost často skloňovaný výraz.
Stalo se skutečností, že na klasické průkazky pražské mhd si už v hromadné dopravě nezajezdíme. Doba pokročila a její výdobytky se nám promítají i do takových věcí jako je třeba jízda tramvají. Koneckonců, proč ne, své opodstatnění to jistě má. Pražská verze čipové karty Open Card však již od svého zavedení čelí velké kritice. Člověk sice pochopí, že v porovnání s takovou Plzní je zřízení čipové karty pro obyvatele Prahy o něco náročnější, nicméně nárůst ceny tohoto projektu trojnásobně vůči západočeské metropoli je docela na pováženou. Co mě navíc na celé této akci zarazilo je i samotný název karty. Nevím za jakých okolností se vybíral a jaké názvy byly zvažovány, ale nepovažuji za úplně nejšťastnější, že tato karta nese anglický název. Cizinci nevládnoucí češtinou si ji asi jen těžko budou hromadně pořizovat. Chápu samozřejmě, že "open card" zní dostatečně "cool", jen doufám, že stejně tak "cool open" nebudou i údaje, které se na kartě nachází. Ne náhodou získal Magistrát za rok 2008 cenu Velkého bratra. 
Já osobně proti zavedení čipových karet nic nemám, naopak, jejich existenci vítám, neboť se domnívám, že mohou ušetřit byrokratický aparát (pokud jejich zřízení nepřinese jiný). Obávám se jen prapodivného zákulisí vzniku open card (firma Haguess), kde se objevují firmy s dost nevyjasněnou vlastnickou strukturou, a možného zneužití osobních dat. Věděli jste třeba, že informace z čipové karty se dají snímat i z dálky bez vašeho vědomí?
oupn
Netrpím paranoiou, ale mám dojem, že G. Orwell by se nám tu trochu pousmál pod vousy (což by bylo velmi nápadné, neboť Džordží nosil jen takový malý knírek).
O tom, že jsou "čipovky" na vzestupu není pochyb, důkazem by mohlo být i chystané zavedení čipových občanských průkazů. Nabízí se otázka, kolik že to vlastně těch čipových karet budeme ještě potřebovat (zdravotní průkazka?).
Už se "nemohu dočkat" doby, kdy si ty čipy hezky dáme - po vzoru sci-fi filmů - někam pod kůži.
Aspoň průkaz nikdy nezapomeneme doma. :-) 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)