Solárka

Solární energie zažívá svůj boom. Skoro na každém rohu vyrůstají prapodivná pole, na kterých se nepěstují brambory a podobné věci, ale držáky se solárními panely. Půjde-li to takhle dál, tak brzy budeme energetickou velmocí - chce se s trochou ironie podotknout.
I v jiných státech má pochopitelně energie získaná ze slunce zelenou, nicméně - pokud vím - tak všude jinde se tyto fotovoltaické panely montují převážně na střechy budov a ne na de facto zemědělskou půdu (jako se děje u nás).
Určitým řešením by samozřejmě mohlo být zdražení orné půdy, neboť chápu, že tyto solární panely do velké míry kazí estetický dojem z krajiny (tedy, podle mého názoru) a hlavně tamní půda neslouží k tomu účelu k jakému by asi sloužit měla.
Celé mi to trochu přijde jako zaspání doby, kdy na podnikatelské aktivity se solární energií nebyla (konspirativní teoretici by přidali "nechtěla být") dostatečně připravena česká legislativa. 
Půdy v ČR rapidně ubývá (třeba průmyslová zóna Holešov) a ceny pozemků tak pochopitelně rostou, a to nejenom na venkově, jejich hodnota se zvýšila i ve velkých městech. Možná to je jen náhoda, či nějaký blud, ale slyšel jsem z druhého ucha (ekvivalent rčení "z druhé ruky"), že právě touha získat pozemky stojí v pozadí současných problémů fotbalové Slavie. Chtělo by se po vzoru Cimrmanova továrníka říci, že pozemky jsou zlatý důl, neboť ty (stejně jako důl, to je díra v zemi) vám nikdo jen tak ukrást nemůže, což? :-)
Ne vše spojené se solární energií (byť tady jen přes jedno slovíčko) však dnes zažívá boom. Vzpomeňte si jen na "solárka", kam se lidé našeho civilizačního okruhu chodili velmi rádi přes zimu opalovat (někdy doslova...)...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)