Stezky slávy (Paths of Glory) 1957

pog
Filmy Stanleyho Kubricka se právem řadí mezi to nejlepší, co bylo vůbec kdy na stříbrném plátně promítáno. Stezky slávy jsou v pořadí čtvrtým snímkem tohoto režiséra a byť se neřadí mezi ty zcela nejznámější (Lolita, Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč,...), tak svoji nespornou kvalitu podle mě určitě má.
Příběh se odehrává v první světové válce (rok 1916), během nechvalně známých zákopových bojů na západní frontě, jež má ke klidu ještě hodně daleko. Nastoluje se zde otázka hrdinství, odvahy, vlastenectví a statečnosti. Generál Mireau touží po úspěšné kariéře, kterou by mu zajistilo obsazení tzv. "Mravenčího kopce", který je momentálně v rukou nepřítele. Obsazení je však z vojenského hlediska prakticky nemožné. Po logickém neúspěchu hledá Mireau vhodné obětní beránky...
Tento velmi silný snímek neukazuje hrdinství vojáků, kteří v boji raději volí smrt než ústup, kteří obětují svůj život na oltář vlasti, ale obyčejné lidi (leckdy tak nepodobné mnohým postavám z jiných válečných snímků), kteří svůj zoufalý čas tráví kupříkladu diskusí jak umřít, aby to pokud možno moc nebolelo. V tomto duchu vyznívá i závěrečná scéna vojáků, kteří se nad zpěvem zajaté Němky dojmou až k pláči.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID