Svoboda

Izraelský ministerský předseda Netanjahu v nedávných dnech navštívil Českou republiku. Je až s podivem, že se jedná o první oficiální návštěvu nejvýznamnějšího představitele tohoto blízkovýchodního státu v naší zemi. Na schůzce Netanjahua a Nečase padlo několik formálních (nebo neformálních?) pochval a příslibů stran budoucí spolupráce mezi oběma zeměmi, nejvíce mě ale zaujaly věty, které pojednávaly o svobodě. Netanjahu na tiskovce mimo jiné sdělil, že v Izraeli se buduje nová společnost, která bude pokročilá a svobodná.
Zajímavé.
Slovo svoboda je pochopitelně notně zprofanované a z úst různých lidí může mít různé významy, nicméně jako svobodnou společnost si nepředstavuji tu, kde se na okupovaném území porušují lidská práva, mezinárodní smlouvy a staví se sporné separační zdi.
Nevím přesně jak si pan Nečas tu budoucí spolupráci konkrétně představuje, ale mám jeden návrh. Společnost IDB Group by v ČR mohla vystavět nějaké podobné zdi například kolem Chánova, či jiných problematických lokalit. Přece se nebudeme bránit pokroku a svobodě!
Nechci ale tamní problém banalizovat. Vím, že Izrael se nachází v těžké situaci, do které zemi dostaly neřešené problémy mnoha předešlých (minimálně) desetiletí a komplikované demografické složení země. Osobně se domnívám (podobně jako Amos Oz), že dokud si budou obě strany nárokovat absolutní nároky, tak nikdy nic nezískají. Dokáži i pochopit argumenty, jež tvrdí, že Izrael musí zavádět tvrdá opatření, neboť se nachází v rovněž drsné situaci, ale zavádět do rétoriky pojmy jako je "pokročilá svoboda", to už moc ne...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)