"Podařené" narozeniny

To, že 5. květen je krom výročí povstání v Praze pro mě osobně důležitým dnem i z hlediska toho, že se jedná o datum mého prvního výskytu na tomto světě (snad tímto neurážím příznivce reinkarnace...), jistě někteří vědí.
Narozeniny by si měl člověk užít.
Včerejšek skutečně stál zato.
Tak tedy, kamarádovi se včera narodila dvě zdravá dvojčata, což je jistě vynikající zpráva i vzhledem k tomu, že obě budou mít uvedené datum narození totožné s mým :-).
Fotbalová Slavia vstoupila do semifinále národního poháru předčasně ukončeným zápasem s Olomoucí kvůli výtržnostem fanoušků. Původně jsem chtěl na ten zápas dokonce jít, ale vzhledem k tomu, že předchozí klání se Slováckem a Ústím mi udělaly trochu finanční čáru přes rozpočet, tak jsem pohár oželel a sledoval jej jen prostřednictvím veřejnoprávní televize.
A doteď si nejsem jist, zda jsem udělal dobře či ne.
I člověk, který se o fotbal prakticky nezajímá, jistě ví, že současná Slavie se topí ve velkých problémech. COSI, či lépe řečeno KDOSI, se pokazilo, z úspěšně nastartovaného týmu se stal ligový otloukánek, který de facto nemá už několik měsíců na výplaty svých hráčů, na jejichž výkonech to však díkybohu vůbec není znát (naopak..). Jsou lidé, pro něž je fandění tomuto týmu prakticky celým životem, věnují mu nemalé finanční prostředky, připravují různé choreografie, nacvičují chorály, apod. Teď však hrozí vážné nebezpečí, že by se celá tato velká tradice (mající počátky v roce 1892) mohla tak nějak zaseknout, zkrachovat... Instituce, která přežila c. a k. mocnářství, hospodářskou krizi, nacistické panství i komunismus se bohužel dostala do velkých problémů v současném neúprosném a netransparentním ekonomickém systému ČR. Proti stavu propletených majetkových vazeb je slavný gordický uzel jen nevinnou dětskou tkaničkou.
Co dál?
Je správné, aby jeden člověk (respektive úzká skupina lidí) ovládala něco tak velkého, pro mnoho lidí významného, jako je fotbalová Slavia, a vedla klub (možná cíleně?) do úpadku? Aby tito lidé zničili tradici pravděpodobně nejstaršího fungujícího klubu v Čechách čistě jen proto, aby si mohli zvýšit částku na svých kontech?
Domnívám se, že správné to není, nicméně legální asi ano.
Nelze se tedy divit tomu, že většina fanoušků je událostmi silně znepokojena. Neustále posouvané termíny řešení, svolané a pak zase odvolané tiskové konference, nejasný majitel, který se bůhvíproč ke klubu takového jména nějak ne a ne hlásit..., plané zprávy, které fanouškovskou obec vedení klubu zásobuje již minimálně půl roku už nikdo nebere vážně. Vedení ztratilo důvěru a fandové jsou zklamaní, frustrovaní a hlavně - zoufalí.
A zoufalý člověk se odhodlává k zoufalým akcím, jejichž výsledek dopadl včera tak, jak dopadl.
Osobně mám odpor k násilí a domnívám se, že ničením majetku - kterým se notabene poškodí hlavně klub - se ničeho nedosáhne, naopak Slavia samotná bude muset zaplatit tučnou pokutu, nicméně na druhou stranu je nutno si uvědomit, že fanoušci Slavie doposud svůj klub podporovali vždy slušným způsobem (a pokud už neslušně, tak se to omezilo jen na slovní ataky). Pohár trpělivosti však už asi přetekl a ačkoliv zcela nesouhlasím s tím, co se včera na stadionu stalo, tak mám pro události jisté pochopení.
Nabízí se otázka, je jedinou možnou cestou ke změnám cesta násilí? Nevím, doufám, že ne.
A ještě si dovolím poznámku, skuteční grázlové a vandalové nejsou ti kluci na stadiónů s pyrotechnikou a vyrvanými toaletami, ale skupinka bezskrupulózních jedinců, společensky jinak jistě velmi uhlazených lidí vytříbeného chování.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)