Fotbalová reprezentace

Radka Druláka si pamatuji jako vynikajícího fotbalistu Olmíku a Drnovic. Na jeho góly se skutečně šlo dívat a přízvisko šutér mu v polovině devadesátých let hezky slušelo.
Což o to, nicméně v současnosti už neplní stránky médií svými míčovými kousky (což je vzhledem k věku pochopitelné), ale výroky na adresu vedení současné fotbalové reprezentace ČR. Drulákova kritika byla tvrdá, možná tu a tam dokonce i udeřila hřebíčkem na pomyslnou hlavičku, nicméně její formulace plná vulgarit a čuňáren je odporná. Většina postižených, i trenér Bílek a manažer Šmicer, tuto kritiku celkem přešla bez nějakých emotivních vyjádření, minimálně tak se to asi člověku ze široké divácké veřejnosti jevilo. Ale ouha, potupa bublala hluboko v duši a při postupových oslavách na letišti se z hráčů národního týmu vyhrnula slova, jež se ve své formulaci vyrovnala těm z úst exreprezentanta Druláka.
Je to docela smutné, že po úspěchu českého fotbalu (který jsme potřebovali jako sůl) přijde hned taková zpráva, která odhalí jeho morální bídu. Nechci tvrdit, že jinde mluví fotbalisté vytříbenou češtinou a dávají si pozor na slušnost jako Rychlé šípy, ale měli by si podle mě uvědomit, že oni jako osobnosti jsou často vzorem pro děti a takové chování je tohoto hlediska dost nepřípustné. Stačí často jen, když se podíváme na to, jaké - s prominutím - šaškárny se odehrávají na našem fotbalovém poli při volbě šéfa fotbalového svazu. Slyšet v pořadu Kamelot na čt4 slova pana Pelty ohledně té údajné kauzy z let 2004 a 2005, kde se dle jeho slov, "nic neprokázalo", slova že "vše bylo cinklé" prý byla myšlena jen v nadsázce a za své působení že se pan Pelta nikdy nesetkal korupcí (a že těch klubů prošel hodně) mohou na mnohé lidi působit jako červený hadr na býka. Je docela tedy příznačné, že namísto oslav postupu na fotbalové EURO tu musíme rozebírat prapodivné zákulisní hry fotbalových bossů a vzájemné urážky bývalých i současných hráčů.
Je docela tristní současnou situaci srovnávat s rokem 1996, kdy česká reprezentace slavně postoupila na EURO do Anglie (i s Drulákem, který si tam ale moc nekopl), neboť i tehdy to byl postup na šampionát, kde se naší reprezentaci moc nevěřilo, jen ta atmosféra kolem byla jiná (vzpomínáte na písničku "Vzhůru do Anglie"? Slečna I. ji nedávno koupila ve slevě na kazetě (!), pěkné retro). Vzpomínám si na spory, které měl tehdejší kouč Uhrin s Patrikem Bergrem, nikdy ale nedošla na tak drsná a vulgární vyjádření. Ale možná je to vše jen iluze a problémy tu byly už tehdy, jen se ještě držely za zavřenými dveřmi, pěkně "pod pokličkou".
Ryba smrdí od hlavy.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID