Nepřizpůsobiví

Šabatová a Uhl kritizují ČT za užívání výrazu "nepřizpůsobiví" ve spojení s problémy na severu naší země. Podle nich jen podporuje "anticigánismus" a rasové předsudky obecně.
Může být. Samotné slovo není nikterak "rasově, menšinově" zabarvené, nicméně souvislosti ve kterých se pronáší k tomu mohou onu nálepku bez problémů přiřadit. Záleží jistě zejména na tom, v jakém kontextu daná slova vnímáme. Nepřizpůsobiví byli i českoslovenští vojáci, kteří odešli do Británie bojovat proti nacismu, nepřizpůsobivý byl Mojžíš, když svůj lid vyvedl do země zaslíbené, stejně tak nepřizpůsobivý byli i mnozí disidenti, kteří se nemohli smířit se stavem země za normalizace.
Naopak si myslím, že mnozí Romové jsou přizpůsobiví až moc. Velice brzy se totiž přizpůsobili nikdy nevyřčeným, ale bohužel mnohdy platným, pravidlům, že krádež se vyplácí, nejlepší je zatloukat a zatloukat a kdo nekrade, tak ten okrádá...víte koho.
Ale to není jen o Romech. Podobných lidí se jistě najde dost i mezi jinými etniky. Ono někdy nejde ani jinak si zachovat své svědomí a "tvář" před sebou samým jinak, než být jinými povožován za nepřizpůsobivého (nepřizpůsobivou).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)