3:10 to Yuma (3:10 Vlak do Yumy) 2007

Westernů je v dnešní době jako šafránu. Málo.
A když už, tak se většinou jedná o nějaký "crossover" s jinými žánry (např. Wild Wild West). Klasický western je ohrožený.
Existuje však několik tvůrců, kteří si jeho ochranu vzali pod svá křídla, například James Mangold, který se rozhodl (pochopitelně po delší debatě s producenty) vrátit tomutu žánru jeho lesk stvořením předělávky dnes již prakticky zapomenutého filmu Cesta za záchranou z roku 1957.
Jaký je výsledek?
Dle mého názoru jednoznačně skvělý. Nejsem klasický westernový divák, ale mám pro tyto filmy jistý druh pochopení. Leoneho snímků si velmi vážím, nicméně je asi pravdou, že od sedmdesátých let se v USA natočilo westernů skutečně jen poskrovnu a od dob Nesmiřitelných prakticky asi žádný dobrý. Tedy až do doby než přišel Mangold se svým "Vlakem do Yumy".
Mangold měl dobrou ruku při výběru herců. R. Crow je správně rozporuplný, Christian Bale zvládne "správňáka" také zahrát levou zadní, Foster je správný úchyl (a správní úchylové to mají na plátně vždy dobře rozehrané) a Peter Fonda, i když tady toho moc k hraní nemá, se rovněž zapíše do paměti mnohých diváků. A když se k tomu všemu ještě přidá skvělá Beltramiho hudba, tak je zajímavý zážitek hned na světe, i když několik porodních bolestí samozřejmě také má. Jedná se zejména o závěr, který je, kulantně řečeno, trochu zvláštní. Není špatný, to ne, ale ve světle předchozích záběrů se jeví býti poněkud....zvláštním.
Něco k příběhu. Rančer Evans je fajn chlap, má dva kluky, ženu a v poklidu si to rančeří, když tu se jednoho dne zadluží a nekompromisní lidé mu kvůli splátkové prodlevě začnou otravovat život. Klasická situace v dluhové pasti, která jistě není zcela neznámá i dnes... Evansovi se naskytne šance, jak si vydělat slušný balík peněz. Dělat doprovod známému zločinci Wadeovi, neboť má být eskortován na nádraží, odkud odjíždí ve 3:10 vlak do Yumy, kde má být Wade souzen (a pochopitelně i popraven). Tak lehké to ale zase nebude.
3:10 je filmem, kde ti "hodní" jsou obvykle skutečně "hodní" a ti "zlí" jsou buď zcela zlí a šílení nebo jen "zlí" na povrchu a občas jim z trenek vyleze nějaké to dobře skrývané dobro. O překvapení a náhlou změnu situace tu rozhodně není nouze. Film je dostatečně akční, ale nikdy se nezvrhne v holou "akčárnu", dost důležité tu jsou i dialogy a ono klasické westernové napětí, kdy se v podstatě nic neděje, ale my (diváci) samozřejmě dobře víme, že za chvíli se ti fajnoví chlápci navzájem začnou provrtávat olovem.
Dobrý film vhodný zejména pro lidi, které kolt "proklatě nízko nošený" nenechá chladné.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)