Shigor Birdman - Kronika konce světa

Postapokalyptických románů u nás moc nevychází. Nejsem zrovna odborník, ale snad krom geniálního díla Tma od Neffa je v této kolonce Birdmanova kniha osamocena.
Shigor Birdman je samozřejmě pseudonym, tento pán se jmenuje Jiří Matyskiewicz a krom psaní se věnuje i tvorbě počítačových her (což je v několika náznacích v knize znát). Kronika konce světa není bůhvíjaké literární dílo, možná právě naopak, do čítanek se pravděpodobně nikdy nedostane, jazykově to také není výlet do luhů a hájů mistra Vančury, nicméně o to tu vlastně ani nejde (a přiznejme si, že cílová skupina čtenářů je schopna podobné věci často odpouštět). Hlavní devizou je zajímavý příběh originálně (podle mého názoru) zpracované neoriginální katastrofy (snad se v té větě lze orientovat). Ono je samozřejmě těžké na tomto literárním poli napsat něco zcela převratného, neboť se asi jen těžko lze zcela odvrátit například od takového Dne Triffidů (na který jsou v knize rovněž četné narážky).
Kniha se čte velice dobře a svižně, místy jsem se od ní doslova nemohl odtrhnout, protože mě velmi zajímalo jak to celé bude dále. Kronika konce světa navíc není ani moc dlouhá (246 stran kapesního formátu). Ideální letní četba pro lidi, kterým onen žánr není vyloženě nepřátelský. Pokud jste navíc schopni absorbovat nějaký ten klišoidní motiv a nepříliš zdařilou literární úroveň (byť i to může být dost subjektivní), tak garantuji, že s tímto dílem budete nadmíru spokojeni.
A pokud potenciální čtenář/ka patří mezi jedince, kteří mají rádi hororový zombie subžánr, tak garantuji spokojenost snad ještě větší :-), navíc zombie tu jsou zpracovány docela nápaditě a ačkoliv se děj okolo nich přímo netočí, tak bezesporu zaujmou.
Záměrně nepíši nic k ději, snad mohu poznament jen to, že kniha je psána formou deníkových záznamů a že největší hajlz je samozřejmě člověk.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)