Nechutnosti v prezidentské kampani

Jsem rád, že nad prezidentskými volbami se na nějaký čas uzavře voda (tedy snad vyjma případu, značně nepravděpodobného, kdy by oba kandidáti měli naprosto totožný počet hlasů, z čehož by rezultovala volba nová). O tom, proč nepodporuji ani jednoho z kandidátů jsem se rozepisoval zde, nicméně chtěl bych ještě poukázat na zvláštní způsob argumentace, která se napříč kampaní obou jedinců line. Přijde mi, že vždy, když dochází k nějaké klíčové volbě (otázkou je, do jaké míry je přímá volba prezidenta ČR klíčová, či do jaké míry je spíše za klíčovou pokládána voliči), tak se na světlo světa vytáhnou kauzy a záležitosti, které jinak v poklidu odpočívají pod nánosem mnohaletého prachu.
Ano, jde o tzv. "Benešovy dekrety", tedy právní dokumenty upravující poválečné uspořádání ČSR. Spouštěčem celé akce bylo Schwarzenbergovo prohlášení o tom, že tehdejší českoslovenští státníci by za něco podobného (tedy, za onu část dekretů upravujících poválečný odsun německého živlu z republiky) dnes patrně šli před mezinárodní soudní tribunál. Jistě, můžeme se pozastavit nad vhodností a relevantností zmiňovat něco takového v roce 2013 během prezidentské volby, nicméně, pokud přejdeme na onu hypotetickou hru, pak by asi skutečně dnes něco takového nastalo (i když osobně se domnívám, že retroaktivně hodnotit historické události není zcela nejlepší, takto můžeme třeba i v lidové představě "slušného kluka" Karla IV. považovat za masového vraha, dovedeno ad absurdum).
Zeman se - zdá se - rozhodl proti Schwarzenbergově "kulturní frontě" herců a umělců nasadit toto téma (v české společnosti jistě silné) a podpořit jej navíc odkazem na články Adama B. Bartoše, což je osobnost, pro níž by i označení "kontroverzní" asi bylo slabé (stačí si vzpomenout na jeho seznam pravdoláskařů, či texty o spiknutí zednářů a iluminátů). Opravdu chce Zeman vést kampaň tímto směrem? Asi ano... Přitom - podle mého názoru - kdyby se zaměřil na skutečné slabiny Karla Schwarzenberga (politika TOP 09, munice z ochuzeného uranu, Kosovo, nesmyslné zvyšování daní, apod.), pak by celá kampaň měla minimálně nějaké zdání relevantního politického soupeření. Ale to ne, bohužel na podobná témata lidé asi slyší daleko více.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)