Karl Bartos - Off the Record (2013)

Karl Bartos vydal letos své sólové album. Už jen tato samotná informace vzbudila moji pozornost, a to z jednoduchého a velmi prostého důvodu. V letech 1975 - 1990 byl Bartos členem legendární německé skupiny Kraftwerk, skupiny, která de facto definovala žánr moderní elektronické hudby.
Upřímně, nebýt Kraftwerk, tak by pravděpodobně nikdy nevznikli Depeche Mode, možná by ani nenastala vlna raveu v Anglii, bůhví, zda by v Chicagu přišli s housem a v Detroitu s technem..., možná ano, ale asi by to vše znělo trochu jinak.
Kraftwerk jsou tedy poprávu pokládáni za jednu z největších hudebních legend druhé poloviny 20. století.

Jak ale zní v roce 2013?
Jednoduchá odpověď, víceméně stejně jako koncem sedmdesátých let. Bartos "škatulku" synth-popu své doby vůbec neopustil, ale nemám mu to za zlé. Už v době své nějvětší slávy byla jejich hudba (záměrně stylizovaná do podoby neživých robotů hrajících "electro") považována za takové milé retro... a v tom se v podstatě i teď pokračuje. Trochu mě zamrzelo, že v němčině tam jsou Bartosovým (strojově modifikovaným) hlasem jen asi dvě skladby (některé jsou instrumentální, většina ale v angličtině), protože právě ona němčina se mi k hudebnímu projevu Kraftwerk (a jejich ex projektů) hodí zdaleka nejvíce.
Deska je dlouhá tak akorát (cca 43 minut) a pokud znáte dobře tvorbu Kraftwerk, tak vás na ní asi nic nepřekvapí, jediné, co tam zní trochu mimo obvyklý rámec je skladba s názvem "Musica Ex Machina".

Každopádně pro fanoušky to je bezesporu povinnost, pro ostatní (nedotčené ranou elektronickou hudbou) to může znít možná trochu zvláštně a cize...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)