Swing Kids (1993)

Swing Kids je americký film odehrávající se v roce 1939 v nacistickém Německu. Matně si pamatuji, že jsem jej už kdysi viděl na obrazovkách čerstvě se narodivší TV NOVA v hlavním vysílacím čase (20:00), což by dnes asi bylo nemožné...

Pro našince je možná slušným plusem to, že se film prakticky celý natáčel v matičce Praze a na záběrech to je znát. Naštěstí to není znát prvoplánově, neboť děj se odehrává v Hamburku (a tam by se panorama Hradčan asi vyjímalo dost podivně). Následkem filmování v Praze je i to, že si ve snímku Swing Kids střihlo větší i menší role několik našich herců. Za všechny můžeme jmenovat třeba Naďu Konvalinkovou, která má moc hezkou scénu s Christianem Balem. Kdo by to dnes řekl, že současný populární představitel Batmana se kdysi (a to doslova) válel po Konvalinkové? :)

Inu, herci obecně je to,co filmu určitě pomáhá. Krom výše zmiňovaného Christiana (a Konvalinkové) tu má skvělou hlavní roli Robert Sean Leonard a v roli nacisty se představil i Kennet Branagh (známý herec Shakespearovských rolí). Za zmínku stojí Barbara Hersey... Prostě a jednoduše, po herecké stránce je to velmi slušný základ.

Ani příběh samotný ale nestojí v pozadí a jsem rád, že se tímto oslím můstkem k němu konečně dostávám, koneckonců herci mohou být sebelepší a podávat výkony jako Olivier s Brandonem, ale když je mizerný scénář a zápletka, tak z toho asi těžko něco upletou..
Jak už jsem tedy naťukl výše, roku 1939 v Hamburku existuje komunita mladých lidí, kteří ten všudypřítomný nacismus a árijskou hrdost lidově řečeno "moc nežerou" a daleko radši se oddávají poslechu své hudby, což je - jak název naznačuje - swing. Vzhlížejí ke svým idolům jakými jsou třeba Benny Goodman (ehm...Žid), Django Reinhardt (cikán), či třeba Duke Ellington (černoch), což jsou všechno moc fajn muzikanti, ale nacisté jejich hudbu považují z ideologického hlediska za jeden velký židobolševický hnus. Jak v takovém světě přežít? Jak přežít ve světě, kde se nejsnadněji jeví konformita s krutým režimem a zapadnutí to "šedé zóny" obyvatel?

Swing Kids jsou i přes některé drobné nedostatky (třeba, ač jinak velmi silný, závěr, který mi moc autentický nepřišel) výborným filmem, který by jen tak neměl uniknout pozornosti.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)