Breathe In (2013)


Když je člověk nervózní tak není na škodu zavřít na chvíli oči..., zhluboka se nadechnou,....a posléze vydechnout ústy. Prý to funguje, aspoň na Guye Pearce v roli životem trochu otráveného učitele hudby Keitha. Bodejď by také nebyl náležitě nervózní, když se mu po bytě promenáduje mladá Sophie, kterou si zde zahrála sice už ne zrovna mladá (Sophie by mělo být 18), ale stále velmi mladě vyhlížející Felicity Jones, která se zde objevila na studijním pobytu. Co čert ještě nechtěl, tak Sophie je velmi talentovaná klavíristka a na svůj věk působí i celkem vyzrále a dospěle, což vytváří velký kontrast s Keithovou dcerou (Mackenzie Davis), která se po většinu filmu chová jako pubertální telátko, a také se stárnoucí manželkou (Amy Ryan).

Film Breathe In není snímkem, který by bořil hranice kinematografie, ale jedná se o poměrně komorní příběh zobrazující složité vztahy v jedné rodince, na kterou příchod Sophie zapůsobí trochu jako katalyzátor dalších událostí. Co bych filmu trochu vyčetl je snad jen letmé nastínění postav a vztah mezi nimi, protože to je téma, se kterým režisér Drake Doremus pracuje jako se stěžejním motivem. Velmi se mi ale líbila kamera, ocenil bych i vhodně zvolenou hudbu. Největší plus bych ale spatřoval v hercích, kteří jsou velmi přesvědčiví.

Ve výsledku byl pro mě film Breathe In velmi příjemných překvapením, které se nebudu zdráhat doporučit komukoli, kdo má rád takové ty citlivější filmy o lidském nitru. Snímek se zaobírá otázkou, zda současný stav je tím konečným štěstím, které jsme si přáli třeba před deseti lety a zda na nás někde nečeká něco lepšího....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)